Η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε τη δέκατη αντι-κυβερνητική διαδήλωση

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε τη δέκατη αντι-κυβερνητική διαδήλωση

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία διοργάνωσε τη Δευτέρα βράδυ τη 10η αντι-κυβερνητική διαδήλωση από την έναρξη ενός κύματος διαδηλώσεων πριν από έξι μήνες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, απευθύνθηκε σε πλήθος διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Basha πρότεινε “συνταγματική, πολιτική και εκλογική μεταρρύθμιση”, αλλά σύμφωνα με αυτόν, οι προκλήσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν μόλις ο Edi Rama εγκαταλείψει τη θέση του πρωθυπουργού.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εγγυηθούν σε όλους το δικαίωμα επιλογής».

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί εάν αυτοί που έκλεψαν τις ψήφοι του Αλβανικού λαού δεν προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

«Αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο αν δεν επαναλάβουμε αυτό που κάναμε στο παρελθόν. Η κρίση θα επιλυθεί μόνο με αρχές και όχι με διαπραγματεύσεις. Η κρίση αυτή θα επιλυθεί θέτοντας τέλος στην ατιμωρησία. Εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση δεν θα βγουν ως σωτήρες».

Η πολιτική κρίση στη χώρα ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, όταν η αντιπολίτευση βγήκε στους δρόμους για να απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Edi Rama για διαφθορά και νοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017. Η κρίση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν η αντιπολίτευση αποφάσισε να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, ενώ πριν από λίγο καιρό η γερμανική εφημερίδα Bild διέρρευσε αρκετές συνομιλίες που περιελάμβαναν ανώτερους σοσιαλιστές αξιωματούχους που φέρεται ότι συζητούν θέματα αγοράς ψήφων στο τηλέφωνο./ibna