ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Τα σχόλια του Dačić για τον Borissov είναι απαράδεκτα

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Τα σχόλια του Dačić για τον Borissov είναι απαράδεκτα

Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić σχετικά με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boiko Borissov και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ήταν απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες της Βουλγαρίας για διατήρηση φιλικών σχέσεων γειτονίας, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στον Σέρβο πρέσβη Vladimir Ćurgus (φωτογραφία), ο οποίος κλήθηκε στο ΥΠΕΞ στη Σόφια στις 8 Ιουλίου.

Ο Ćurgus κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών αφού ο Dačić αναφέρθηκε στα σχόλια του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell πρέπει να υπερασπιστεί τη θέση της ΕΕ σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και όχι την Ισπανία, της οποίας είναι Υπουργός και δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο.

Ο κ. Dačić είπε ότι η θέση της ΕΕ είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ανεξάρτητο και ο Borissov δεν έπρεπε να πει στον Borrell για το πώς να δράσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, τονίσθηκε στον Ćurgus ότι όταν έκανε τις παρατηρήσεις του σε μια συνέντευξη Τύπου στο Πόζναν, ο Borissov είχε μιλήσει ως Ευρωπαίος πολιτικός και το σχόλιο ενός υπουργού Εξωτερικών εκτός της ΕΕ ήταν, στην προκειμένη περίπτωση, ακατάλληλο.

Ο ρόλος της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στη Δημοκρατία της Σερβίας, επισημάνθηκε επίσης, όπως και η επιτυχία της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία πέτυχε να επαναφέρει αυτό το βασικό ζήτημα για την περιοχή στην ευρωπαϊκή ατζέντα, είπε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα της μεταγενέστερης δήλωσης του Dačić στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το οποίο επίσης θεωρήθηκε απαράδεκτο από τη Βουλγαρία.

«Από αυτή την άποψη, υπήρχε έντονη προσδοκία ότι τέτοιες δηλώσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ćurgus εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Σερβίας και υπογράμμισε τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών, δίνοντας προσοχή στον συναισθηματικό χαρακτήρα των δηλώσεων.

«Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για καλές σχέσεις με τους γείτονες και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Ćurgus.

Την ώρα που ο πρέσβης της Σερβίας κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια, στις 8 Ιουλίου, ο επιτετραμμέvoς στηv Πρεσβεία της Βουλγαρίας κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Μέχρι αργά το απόγευμα, καμία δήλωση σχετικά με αυτές τις συνομιλίες δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σερβικού Υπουργείου Εξωτερικών./ibna