Επεισόδιο με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο

Επεισόδιο με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο

Η άφιξη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης σηματοδοτήθηκε από ένα περιστατικό όταν μέλη του προσωπικής φρουράς του Τούρκου Προέδρου διαπληκτίστηκαν με μέλη της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε η μετά από διαφωνία που είχαν για τις διαδικασίες.

Όπως ανακοίνωσαν τα ΜΜΕ, όταν το αεροπλάνο στο οποίο μετέβαινε η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ερντογάν προσγειώθηκε, τα μέλη της ασφάλειας του Ερντογάν, αρνούμενοι να υποβληθούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες και τους τακτικούς ελέγχους, ήρθαν σε λεκτική και στη συνέχεια σε σύντομη σωματική επαφή με μέλη η Συνοριακή Αστυνομία της Β-Ε, που είναι υπεύθυνη για το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Σεράγεβο.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή η διαμάχη φάνηκε να φεύγει εκτός ελέγχου, όταν μέλη του τουρκικού φρουρού πήραν όπλα από το αεροπλάνο και τα έβαλαν στις ζώνες τους. Η κατάσταση ηρέμησε όταν ο Ερντογάν βγήκε από το αεροπλάνο.

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Διευθυντή της GP BiH, Zoran Galić, ο οποίος επαίνεσε τον επαγγελματισμό και την αντίδραση των μελών της μονάδας συνοριοφυλακής της Β-Ε.

“Αυτοί που έρχονται στη Β-Ε θα πρέπει να σέβονται τους νόμους της Β-Ε και να μην προσπαθούν να είναι υπεράνω. Επικροτώ την αντίδραση της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε, διότι αν δεν έδειχναν υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό, όπως πρέπει, θα είχαμε σοβαρό επεισόδιο”, δήλωσε ο Galić, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σέβονται πάντα τους νόμους άλλων κρατών.

Στο παρελθόν, τα μέλη της ασφάλειας του Ερντογάν φέρεται να εκδήλωσαν αλαζονική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των αφίξεων τους στη Β-Ε και σήμερα προκάλεσαν την αντίδραση της συνοριακής αστυνομίας της Β-Ε.

Ο Διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ορισμένα μέλη της ασφάλειας του Ερντογάν άξιζε να συλληφθούν, ενώ η τουρκική πρεσβεία στη Β-Ε ανακοίνωσε ότι «συνέβη ένα μικρό συμβάν».

«Δεν υπήρξε καμιά διαμάχη και σωματική σύγκρουση και μια σύντομη προφορική διαμάχη λύθηκε γρήγορα, δεν έγινε τίποτα που να αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Οι σχέσεις Τουρκίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι πολύ καλές και αυτή η σημαντική επίσκεψη δεν πρέπει να επισκιάζεται από ένα τόσο απλό γεγονός», ανακοίνωσε η Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Β-Ε.

Η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Σεράγεβο για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία διεξάγεται σε υπουργικό και προεδρικό επίπεδο στο Σεράγεβο και τη Γιαχόρινα./ibna