Η προσφορά του Mickoski δεν ισχύει πια

Η προσφορά του Mickoski δεν ισχύει πια

Erol Rizaov

Ο Hristijan Mickoski, ο ηγέτης του VMRO DPMNE, είναι «χαμένος» και ξαφνικά επανεμφανίζεται με μια συγκλονιστική δήλωση στην τηλεοπτική εκπομπή της Lila Filipovska. Είπε ότι η προσφορά που έδωσε στον πρωθυπουργό Zoran Zaev δεν ισχύει πλέον. Ο Zaev άνοιξε όλα τα κουτιά με τα δώρα και δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες. Τώρα είναι η σειρά του Mickoski να ανοίξει τα δικά του κουτιά. Πηγαίνει για όλα ή για τίποτα. Μπράβο, πολύ γενναίος. Η προσφορά του Mickoski στον Zaev είναι πολύ «τσιγκούνικη», όπως και ο τραπεζίτης της Lila: «Δεν χρειάζεται να μπούμε στην κυβέρνηση για να τη μοιραστούμε μαζί σας, θέλουμε απλώς να σας βοηθήσουμε και να καταφέρουμε από κοινού να φέρουμε τη Μακεδονία πιο κοντά στην επίτευξη ημερομηνίας (σ.σ. για ένταξη) μέχρι τον Οκτώβριο. Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες και δεν υπάρχει ακόμα καμία απάντηση. Αυτή η προσφορά δεν είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, άρχισε να λήγει».

Και κάτι άλλο, θέλετε να με συλλάβετε επειδή θέλω να σας βοηθήσω.

Όταν το άκουσα αυτό στην τηλεόραση Alfa έγινα ανήσυχος, τι θα κάνουμε τώρα, εμείς οι καημένοι. Θα παραμείνουμε χωρίς ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εάν το VMRO-DPMNE και ο Mickoski δεν κάνουν ένα βήμα πίσω. Και μπορείτε να φανταστείτε, πως ο γενναιόδωρος Mickoski ζήτησε να βοηθήσει τον Zaev χωρίς κάποιο αντάλλαγμα και, φυσικά, για να βοηθήσει τη Μακεδονία, αλλά επειδή δεν υπήρξε καμία απάντηση, αποφάσισε να αποσύρει την προσφορά του. Έτσι, τώρα η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει Βόρεια, αλλά χωρίς ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια τόσο τραγική και απελπιστική κατάσταση; Τίποτα παρά να ικετεύσουμε τον Mickoski σαν να είναι ο σωτήρας μας, να είμαστε ευσεβείς και να σώσουμε τη Μακεδονία, να παραχωρήσουμε στον Zaev λίγες ακόμη ημέρες, ώστε να μπορέσει να αλλάξει γνώμη. Αλλάζει εύκολα το μυαλό του εάν κατευθύνουμε μια έντονη κριτική εναντίον του για την απόρριψη της λύσης σωτηρίας του Mickoski. Ακούω ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emanuel Macron, προσωπικά, μέσω του πρωθυπουργού του, έστειλε αίτημα στον Mickoski και στον Zaev να δεχτούν την προσφορά του που δεν διαφέρει καθόλου από την προσφορά τους. Λέει, μόλις συμφωνήσουν και οι δύο, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν την ίδια μέρα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Πέρα από τα αστεία, ο Hristijan Mickoski, έχει πραγματικά αυτή τη δύναμη και τη δυνατότητα όχι μόνο να αναβάλλει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επ ‘αόριστον, αλλά και να ακυρώσει τις βλαβερές συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, να αποκαταστήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας και να επαναφέρει από την πολιτική δίωξη τον αδιαμφισβήτητο πρόεδρο του VMRO-DPMNE και του πιο επιτυχημένο πρωθυπουργό στην πρόσφατη ιστορία της Μακεδονίας Nikola Gruevski. Αρκεί η αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης από τους αντιπάλους και της δίωξης που ασκεί στα μέλη του VMRO-DPMNE και στους πατριώτες, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα λόγω της πολιτικής αστάθειας και να αναβάλλει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν μεταφέρουν την πολιτική μάχη στο Κοινοβούλιο. Όταν το Κοινοβούλιο σε μια χώρα που είναι υποψήφια για 15 χρόνια στην ΕΕ δεν λειτουργεί, οι συνομιλίες για την ένταξη δεν είναι απλά δυνατές.

Ο Hristijan Mickoski έχει ακόμα μεγαλύτερη εξουσία και κρίσιμο ρόλο στη Μακεδονία, όχι μόνο να τερματίσει αλλά και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να κάνει μερικές μόνο μικρές κινήσεις αν και έχει καθυστερήσει, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η προσφορά για αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρώτον, θα πρέπει δυνατά και καθαρά να αποστασιοποιηθεί από τον απατεώνα που διέφυγε στη Βουδαπέστη και τολμά να κηρύξει τι και ποιος χρειάζεται να εργαστεί στη χώρα. Τόσο αυτός όσο και το κόμμα του πρέπει να αποδεχθούν τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου για όλους τους πολίτες και να δώσουν επίσης το πράσινο φως για την ομαλή λειτουργία της Ειδικής και τακτικής Εισαγγελίας. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Κοινοβούλιο για την ομαλή λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Οποιαδήποτε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από θέση εξουσίας πρέπει να τιμωρείται σοβαρά με ποινή φυλάκισης αρκετών ετών. Η εδραίωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί βασική υποχρέωση που οδηγεί σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει από ένα πολιτικό κόμμα, ακόμη και αν είχε πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο.

Το κράτος δικαίου αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της δημοκρατίας. Έξω από τη δημοκρατία, η αρχή του κράτους δικαίου είναι μια γυμνή μορφή και μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μέσο καταναγκασμού, καταπίεσης και δικτατορίας, όπως είμαστε μάρτυρες και πάσχοντες για μια περίοδο 11 ετών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Nikola Gruevski.

Η βασική λειτουργία του κράτους δικαίου είναι ο περιορισμός της πολιτικής εξουσίας και η παροχή αποτελεσματικής προστασίας του ανθρώπου και των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του, για τα οποία ο Mickoski και ο αρχηγός του κόμματος της VMRO-DPMNE μιλάνε τώρα τόσο δυνατά με κραυγές που γίνονται αντιληπτές χιουμοριστικά από το γεγονός ότι τώρα αναζητούν ποιο ήταν το κύριο εργαλείο τους κατά τη διάρκεια δεκαετιών ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης. Το να χτυπάς την πλάτη σου μια φορά με ένα ραβδί πονάει περισσότερο από εκατό χτυπήματα στην πλάτη κάποιου άλλου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παρά την απελευθέρωση του κράτους από αυτές τις αλυσίδες, παρά τον θεσμικό μηχανισμό που βρίσκεται εν ισχύ, δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές αδυναμίες στην εφαρμογή του κράτους δικαίου. Όλα τα πολιτικά κόμματα και οι υπεύθυνοι πολιτικοί πρέπει να δεσμευτούν να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα ενάντια στις σημερινές αδυναμίες και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, η καταστολή των οποίων είναι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο Mickoski με την προσφορά του να βοηθήσει ώστε να δοθεί ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις δεν έχει αυτές τις προτάσεις.

Ο Mickoski δεν έχει καν την πρόταση για απογραφή πληθυσμού. Αντίθετα, η ηγεσία του VMRO-DPMNE καλεί σε μποϊκοτάζ στην απογραφή σαν να ήταν μια πολιτική δήλωση και όχι μια νομική υποχρέωση. Το υπόβαθρο αυτής της πολυετούς αναβολής είναι ένα επικίνδυνο εθνοτικό μήνυμα για την καταμέτρηση του περίφημου 20% των Αλβανών. Είτε βρίσκονται στη χώρα, είτε όχι,  πράγμα που θα ανοίξει τη διαδικασία στέρησης κεκτημένων δικαιωμάτων που οδηγεί άμεσα σε σοβαρή πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση, μια αναπόφευκτη κατάσταση όταν τα κεκτημένα δικαιώματα απομακρύνονται. Το VMRO-DPMNE εξακολουθεί να ευνοεί τη στρατηγική ότι το κόμμα έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των εθνοτήτων. Όσο πιο γρήγορα απομακρυνθεί αυτό το όπλο από το οπλοστάσιο τους, τόσο το καλύτερο για το κόμμα και για το μέλλον της χώρας. Υπάρχει επίσης μεγάλη αλήθεια στο γεγονός ότι ο φόβος της καταμέτρησης του πληθυσμού προέρχεται από το φόβο της αποκάλυψης των εκλογικών αδικημάτων του Gruevski και του VMRO-DPMNE.

Η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών και η πολιτική καλών γειτονικών σχέσεων, η απομάκρυνση των εγκληματιών από το κόμμα, το κράτος δικαίου και η ομαλή λειτουργία ολόκληρου του δικαστικού συστήματος, η μη επιλεκτική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και η απογραφή είναι οι προσφορές που πρέπει να υποβάλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, έτσι ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να μπορέσουν να ξεκινήσουν εγκαίρως. Εάν η Βόρεια Μακεδονία μετακινηθεί κατά μήκος αυτού του μονοπατιού, δεν έχει σημασία πόσα εμπόδια έρθουν από το εξωτερικό, αυτά θα ξεπεραστούν.

Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο Mickoski και ο VMRO-DPMNE είναι πραγματικά έτοιμοι να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν από κοινού στην επίτευξη ΤΩΝ στρατηγικών συμφερόντων για το μέλλον των πολιτών και της χώρας. Από αυτά που είδαμε τα δύο τελευταία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Gruevski , δεν υπάρχει τέτοια ετοιμότητα. Αντίθετα, όλες οι δραστηριότητες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση της παρεμπόδισης για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αυτό δεν μειώνει την ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Zoran Zaev και άλλων εταίρων του συνασπισμού να ολοκληρώσουν τη δουλειά για την οποία τους εμπιστεύθηκαν. Φυσικά, είναι πολύ πιο δύσκολος δρόμος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε. Η διέξοδος είναι για την πλειοψηφία του λαού να αναγνωρίσει την αλήθεια που οδηγεί στην πρόοδο και στην Ευρώπη. Η άλλη επιλογή είναι θανατηφόρα.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι προσωπικές απόψεις του δημιουργού και δεν αντιπροσωπεύουν τη συντακτική πολιτική της Nezavisen Vesnik