Η ακτινογραφία των Ελληνικών εκλογών

Η ακτινογραφία των Ελληνικών εκλογών

Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μια καθαρή νίκη που δίνει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμος με 158 βουλευτές, κάτι που έχει να συμβεί στην χώρα από το 2009 και την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Έπειτα από την οριστική καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39.8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31.5%, το ΚΙΝΑΛ 8.1%, το ΚΚΕ 5.3% και τα δυο νεοεισερχόμενα κόμματα Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη συγκεντρώνουν 3.7% και 3.4% αντίστοιχα.

Έτσι για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα επανέρχεται στην “κανονικότητα” των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και του ισχυρού διπολισμού. Εκτός βουλής μένει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής που κατέρρευσε από το 7% του Σεπτεμβρίου του 2015 στο 2.9%.  Εκτός Βουλής βρίσκονται ακόμα τόσο το κόμμα του πρώην υπουργού άμυνας, Π. Καμμένου αλλά και το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη που δεν κατήλθαν καν στις εκλογές.

Τα δύσκολα στοιχήματα του Κ. Μητσοτάκη

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, που ανακοινώνεται απόψε, κρίσιμο στοίχημα αποτελεί η εκπλήρωση των προσδοκιών που καλλιέργησε η Ν.Δ. προεκλογικά ιδίως στον τομέα της μείωσης της φορολογίας. Είναι σαφές, το αναγνώρισε και ο νέος πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει πίστωση χρόνου.

Ωστόσο μένει ανοιχτό το τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση όσον αφορά το ασφαλιστικό, την φορολογία, την εργασία, τα επιδόματα, το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τα εθνικά ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. επένδυσε μεγάλο μέρος της πολιτικής της παρέμβασης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, η προγραμματική ασάφεια σε συγκεκριμένα ζητήματα αποτελεί ένα από τα έντονα σημεία κριτικής.

Σύμφωνα με τις διακηρύξεις, από τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης με επίκεντρο την συνοικία των Εξαρχείων στην Αθήνα και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές στην λειτουργία της κυβέρνησης ενώ στόχος είναι η κατάθεση νομοσχεδίων για την ενίσχυση των επενδύσεων, την φορολογία και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές να αυξάνεται περισσότερες από 6 μονάδες και περί τους 400.000 ψήφους και την συσπείρωση του να ενισχύεται εντυπωσιακά. Με 31.5% έναντι των εκτιμήσεων που ήθελαν τον Αλ. Τσίπρα να πλησιάζει στο 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται πλέον στον έτερο πολιτικό πόλο στην Ελλάδα, της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού τόξου με σταθερή κοινωνική βάση.

Τα επόμενα βήματα για τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι η αναδιάταξη δυνάμεων ώστε να συγκροτηθεί μια ισχυρή, θεσμική και προγραμματική αντιπολίτευση που θα αντιμάχεται κάθε επιλογή της κυβέρνησης Ν.Δ. που θα θέτει σε αμφισβήτηση τα κοινωνικά κεκτημένα. Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί το εαν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει ξανά στα κοινωνικά κινήματα.

Μεγάλο στοίχημα ωστόσο, όπως το έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα που θα μπορέσει να εκφράσει και να εντάξει την κοινωνική και εκλογική του βάση. Οι εσωτερικές διαδικασίες αναμένονται σύντομα.

Τα ταξικά στοιχεία της ψήφου

Σημειώνεται ακόμα ότι τα ποιοτικά αποτελέσματα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγειται με 38% έναντι 30% της Ν.Δ. στους νέους 17-24 ετών με τη Ν.Δ. ενώ το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη στους άνω των 55 ετών προηγείται με 45,2% έναντι 27,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται ακόμα ένα ταξικό στοιχείο στην ψήφο, αφού η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστά ακόμα και άνω του 60% στα πλούσια προάστια της Αθήνας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρωτιές με υψηλά ποσοστά στις λαϊκές και εργατικές συνοικίες. Τέλος, στην Θεσσαλονίκη, υπό το φως των αντιδράσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουν από τρείς δήμους./ibna