Η Συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο επίκεντρο της διαδικασίας του Βερολίνου

Η Συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο επίκεντρο της διαδικασίας του Βερολίνου

Η σύνοδος του Πόζναν, μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία στις 4 και 5 Ιουλίου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Βαλκανικής περιοχής και των ηγετών της ΕΕ. Τα κυριότερα θέματα αυτής της συνόδου κορυφής ήταν η οικονομία, η συνδεσιμότητα, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η συμφιλίωση, τα ανοικτά διμερή θέματα και η ασφάλεια.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία θα φιλοξενήσουν τη νέα σύνοδο της διαδικασίας του Βερολίνου.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, δήλωσε ότι αυτή είναι μία σημαντική απόφαση για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Σεβασμό στον Boyko Borissov για την στάση του όσον αφορά την πορεία του Κοσσυφοπεδίου για την ένταξη στην ΕΕ. Η πολιτική αποκλεισμού της Σερβίας δεν είναι αξία της ΕΕ. Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προστιθέμενη αξία των Δυτικών Βαλκανίων και θα στηρίξει την επόμενη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που θα διοργανωθεί από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Haradinaj.

Ο Haradinaj μίλησε επίσης για τη διαδικασία εξομάλυνσης των δεσμών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Η αμοιβαία αναγνώριση στα υπάρχοντα σύνορα θα ανοίξει την προοπτική της ΕΕ για το Κόσοβο και τη Σερβία. Υποστηρίζω σθεναρά το όραμα του πρωθυπουργού Borissov για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ξεπερνά τη νοοτροπία του περασμένου αιώνα, μια νοοτροπία που προκάλεσε τραγωδίες και αποκλεισμούς», δήλωσε ο Haradinaj.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι μια συμφωνία με τους Αλβανούς θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον των πολιτών.

Ο Vucic είπε ακόμα ότι δεν θα θεωρήσει προσωπική απώλεια εάν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν επιλυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας ότι «θα ήθελα να έχω μακροχρόνια ειρήνη με τους Αλβανούς».

«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για το μέλλον της Σερβίας και των πολιτών μας. Το αν αυτό πρόκειται για κάτι πραγματικό είτε όχι, αυτό είναι διαφορετικό θέμα», δήλωσε ο Vucic./ibna