Πώς θα επηρεάσει η νίκη του Μητσοτάκη τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία;

Πώς θα επηρεάσει η νίκη του Μητσοτάκη τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία;

Η νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα αποτέλεσε το επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου στη Βόρεια Μακεδονία. Τι θα κάνει ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ του Τσίπρα και του Zaev, μια συμφωνία που τερμάτισε μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων;

Ο πρώην πρεσβευτής και καθηγητής πανεπιστημίου, Nano Ruzin, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Εκτός από κάποιες μικρές συγκρούσεις, δεν νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα πάρει το ριζοσπαστικό μονοπάτι. Αντίθετα, είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Zaev θα έχει πολύ καλές σχέσεις με αυτή την κυβέρνηση και ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας θα συνεχιστούν», λέει ο Ruzin.

Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Simonida Kacarska, πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

«Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα κάνει», δήλωσε η Kacarska.

Η αρθογράφος Vlera Gjakova λέει ότι ο Μητσοτάκης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

«Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε εθνικιστική ρητορική και αμφισβήτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος της ΕΕ μόλις βρεθεί στην εξουσία», λέει ο Gjakova./ibna