Κυριαρχία Μητσοτάκη στον νέο διπολισμό δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών

Κυριαρχία Μητσοτάκη στον νέο διπολισμό δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών επιβεβαίωσε τα βασικά συμπεράσματα των ευρωεκλογών: ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού και αδιαμφισβήτητο στην κεντροδεξιά παράταξη, του έδωσε καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και του λύνει τα χέρια για να υλοποιήσει την φιλελεύθερη πολιτική που εν πολλοίς αν και όχι αναλυτικά έχει εξαγγείλει από την προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα το αποτέλεσμα, σταθεροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον καθιστά ισχυρή αντιπολίτευση και αναδεικνύει τον Αλέξη Τσίπρα σε ηγέτη της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Την επομένη των ευρωεκλογών υπήρχαν εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η άνοδος της ΝΔ ήταν περίπου δεδομένη και μόνο γιατί η παράσταση νίκης, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκογών, της έδινε τρεις ακόμη μονάδες, για τον ΣΥΡΙΖΑ η “διόρθωση” που εν τέλει έγινε δεν ήταν καθόλου βέβαιη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα exit polls μεσοσταθμικά τον έδιναν στο 29%-30% με τη ΝΔ να κινείται στο 40% με 42%. Μάλιστα τα δεδομένα του πρώτου κύμματος μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής έδιναν συντριπτικά ποσοστά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και διαφορά πάνω από 15 μονάδες κάτι που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να γράψει και την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τελικό ποσοστό όμως ακύρωσε αυτό το ενδεχόμενο αφού άλλωστε η εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και η μείωση έστω και κατά μία μονάδα από τη ΝΔ, σε σχέση με το ποσοστό των ευρωεκλογών, πιστώνεται πλήρως στον Αλέξη Τσίπρα και την προεκλογική εκστρατεία που έκανε στις 40 ημέρες που μεσολάβησαν.

Το αποτέλεσμα επαναφέρει έναν ισχυρό διπολισμό στο πολιτικό σύστημα και σηματοδοτεί το τέλος της κατάστασης με έκτακτα χαρακτηριστικά λόγω των ανακατατάξεων που έφεραν τα μνημόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει πια για τον ΣΥΡΙΖΑ όχι σαν αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα  διαμαρτυρίας αλλά  αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά παράταξης που διαδέχεται το ΠΑΣΟΚ ως φορέα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, και ενσωματώνει όχι μόνο τους ψηφοφόρους του αλλά και τις ιστορικές του παρακαταθήκες. Είναι ανοικτό εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοριστεί να διευρύνει τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που επίσης πήγαν καλά στις εκλογές ή θα πάει σε δημιουργία νέου κόμματος. Πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα διέσωσε και το ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία του που πλέον θα πρέπει να βρει ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο έχει μία σειρά κοινά σημεία και την ανάγκη να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση καθώς θα νιώθει την απειλή απορρόφησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό που σηματοδοτεί το τέλος μιας ιδιαίτερης πολιτικής περιόδου είναι η πτώση της Χρυσής Αυγής που έμεινε εκτός Βουλής, η οποία άλλωστε είχε χάσει τον ακτιβιστικό της χαρακτήρα που την κρατούσε ζωντανή. Τα δύο μικρότερα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αντίστοιχα πολύ πιο κοντά στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και εάν ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί μία κριτική στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου, ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν εναλλακτική για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη ΝΔ, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας ενώ ήδη από το βράδυ των εκλογών η ατζέντα του -νόμος και τάξη, Εξάρχεια, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου και ΔΕΗ- είναι σε σημαντικό βαθμό ταυτισμένη με της ΝΔ. Για το ΚΚΕ δεν υπάρχουν και πολλά καινούργια συνεχίζει την γνωστή εδώ και δεκαετίες πορεία του δίχως εκπλήξεις και αλλαγές, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μία από τις σταθερές του συστήματος./ibna