Άνετη επικράτηση για τη Νέα Δημοκρατία, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Άνετη επικράτηση για τη Νέα Δημοκρατία, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Με το 92% των ψήφων καταμετρημένες τις πρώτες πρωινές ώρες το πρωί της Δευτέρας, η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στο 39,8%, εκλέγοντας 158 βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 31,6% και 86 έδρες.

Σημειώθηκε ρεκόρ αποχής, καθώς πάνω από το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Τους δύο πρωτοπόρους ακολούθησαν το κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή (ΚΙΝΑΛ) στο 8%, το ΚΚΕ στο 5,3%, η Ελληνική Λύση στο 3,7% και το ΜέΡΑ25 στο 3,4%.

Η Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 2,97% μενοντας εκτος στη νέα Βουλή.

Η κατανομή των εδρών, με πάνω από το 90 τοις εκατό των ψήφων καταμετρημένο, βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία να εκλέγει 158 βουλευτές, τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει 86 βουλευτές, 22 το ΚΙΝΑΛ, 15 βουλευτές το Κομμουνιστικό Κόμμα, 10 βουλευτές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, και 9 βουλευτές το ΜέΡΑ25του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Τη Δευτέρα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης της κυβέρνησης.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα το απόγευμα, με τους υπουργούς να ορκίζονται την Τρίτη, με την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Σύμφωνα με πηγές, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να αναλάβει την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μητσοτάκης

Ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε να είναι «Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ακόμη και εκείνων που δεν μας ψήφισαν». Ο Μητσοτάκης δήλωσε: «είναι σαφές ότι η ελληνική κοινωνία θέλει όλους μας να προχωρήσουμε ενωμένοι και θέλουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Ο ηγέτης της ΝΔ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τις ικανότητές του και γνωρίζει τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά. Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν στη ΝΔ «σαφή εντολή» να αλλάξει τη χώρα, όπως ακριβώς ζήτησε προσωπικά.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του να μειώσει τους φόρους, να επιτύχει ανάπτυξη, να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και να ενισχύσει τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Δεν έχουμε χρόνο για σπατάλη», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μια νέα αυγή για τη χώρα μας», επαναλαμβάνοντας επίσης ότι «το κοινοβούλιο θα εργαστεί όλο το καλοκαίρι».

Τσίπρας

Νωρίτερα, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε σε τηλεοπτική δήλωσή του ότι “ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή του, η οποία μας είναι απολύτως σεβαστή”. Ο Τσίπρας συγχαίρει τα μέλη και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έδωσαν μία πολύ «δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τα τελευταία χρόνια μερικά επιτεύγματα στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του «τέλους των μνημονίων και της καταστροφικής λιτότητας». Πρόσθεσε ότι αυτές οι προσπάθειες ήρθαν με πολιτικό κόστος για το κόμμα, ωστόσο, πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “υπέστη στρατηγική ήττα” στις εκλογές. Ο ίδιος υποσχέθηκε να πολεμήσει έτσι ώστε αυτή να είναι μια «μικρή» ήττα.

Ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, ενώ παράλληλα απέτυχε να «αλλάξει το κόμμα μας» και «να καταστήσει τους πολίτες συμμετέχοντες στις προσπάθειές μας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι έχουν διατηρήσει την πίστη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας το κόμμα “τη μεγάλη δύναμη της προοδευτικότητας στην ελληνική πολιτική”, όπως αποδεικνύεται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια αναμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε “μεγάλη προοδευτική δύναμη” θα συνεχιστεί στην αντιπολίτευση, ανέφερε ο Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα υπερασπιστεί και θα υποστηρίξει τους πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους πολίτες./ibna