Επίθεση Dačić στον Borissov για τα σχόλιά του σχετικά με το Κοσσυφοπεδίου – update

Επίθεση Dačić στον Borissov για τα σχόλιά του σχετικά με το Κοσσυφοπεδίου – update

update – Η Βουλγαρία καλεί τον Σέρβο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά την επίθεση του Dačić στον Borissov για τα σχόλια του τελευταίου σχετικά με το Κοσσυφοπεδίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε στις 6 Ιουλίου ότι ο Σέρβος πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο τη Δευτέρα, σχετικά με τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić σχετικά με τις αναφερόμενες παρατηρήσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Boiko Borissov για το Κοσσυφοπέδιο και τον υποψήφιο επικεφαλή της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Dačić επιτέθηκε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό για τα φερόμενα σχόλια του τελευταίου ότι ο υποψήφιος που θα είναι ο επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell, θα πρέπει να σέβεται τη θέση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο και όχι αυτή της Μαδρίτη;.

Σε συνέντευξή του στη Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, ο Dačić δήλωσε ότι ο Borissov πρέπει να σέβεται τη θέση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο – η οποία, σύμφωνα με τον Σέρβο ΥΠΕΞ, δεν είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο – αντί να προσπαθεί να δώσει μαθήματα στον Borrell.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008 από τη Σερβία, η οποία δεν το αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο. Είκοσι τρία από τα σημερινά 28 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία, αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο.

Η ΕΕ προσπαθεί να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, μια διαδικασία στην οποία ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ διαδραματίζει βασικό ρόλο.

Μιλώντας στη συνέντευξη του RTS, ο Dačić δήλωσε: “Boiko, επίτρεψέ μου να σου πω ένα πράγμα, η στάση της ΕΕ δεν είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος. Εσύ, Boiko, πρέπει να σεβαστείς τη στάση της ΕΕ και να μη δίνεις μάθημα στον Borrell”.

«Αυτό με τι μοιάζει, είναι ασέβεια, δεν μου αρεσει γενικά η υποκρισία, ανησυχώ πολύ περισσότερο, για να μην αναφέρω ότι αυτός (Borissov) κέρδισε το βραβείο μας».

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Σερβία απένειμε την υψηλότερη κρατική τιμή στον Borissov.

Το Τάγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας παραχωρήθηκε στον Borisso «για την ανάπτυξη και εδραίωση της ειρηνικής συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας». Την τιμή αυτή του την απένειμε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vučić.

Η διαμάχη φαίνεται να ακολουθεί τον Borrell, αφού εκτός από τις προεκτάσεις που μπορεί να ενέχει μία κατάσταση όπου ο αρχηγός της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προέρχεται από χώρα που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, ενώ ασχολείται με το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα. Στο Ισραήλ δεν αρέσει η φερόμενη ευνοϊκή του προδιάθεση απέναντι στο Ιράν, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες από σχόλια για τον Πρόεδρο Trump και για την αμερικανική ιστορία, ενώ νωρίτερα το 2019, αναφέρθηκε στη Ρωσία ως «παλιό εχθρό και απειλή»./ibna