Τα θέματα των αγνοουμένων και της Μόρφου έθιξε η Theresa Villiers στο Foreign Office

Τα θέματα των αγνοουμένων και της Μόρφου έθιξε η Theresa Villiers στο Foreign Office

Απαντήσεις από το Foreign Office, σχετικά με τα θέματα του Κυπριακού που είχει θίξει με γραπτές ερωτήσεις, έλαβε η φιλοκύπρια βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Theresa Villiers.

Όσον αφορά τους αγνοούμενους, η κ. Villiers είχε ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει «παραστάσεις» στον Τούρκο ομόλογό του «να ζητήσει από την Κυπριακή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να έχει πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εκτελέσουν το έργο τους».

Η απάντηση ήρθε από τον Sir Alan Duncan, Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, ο οποίος διαχειρίζεται το κυπριακό χαρτοφυλάκιο εξ ονόματος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τις εκκλήσεις από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρασχεθεί από την Τουρκία ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Επιτροπή Αγνοουμένων Κύπρου σε όλες τις πιθανές τοποθεσίες ταφής. Ενθαρρύνουμε όλα τα σχετιζόμενα μέρη να μοιραστούν γεωγραφικές πληροφορίες για το πού μπορεί να έχουν συμβεί περιστατικά για να επιτραπεί στη ΔΕΑ να ταυτοποιήσει δυνητικές τοποθεσίες ταφής».

Η Theresa Villiers έθεσε επίσης δύο ζητήματα σχετικά με την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου. Πρώτον, ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί σε διαβήματα προς τον Τούρκο ομόλογό του «για να υποστηρίξει την ένταξη της πόλης της Μόρφου στην επικράτεια που αποτελεί την ελληνοκυπριακή πλευρά οποιασδήποτε διζωνικής διευθέτησης στην Κύπρο σε συμφωνημένο διαπραγματευόμενο οικισμό για το νησί».

Το δεύτερο ερώτημα ήταν κατά πόσον ο Υπουργός Εξωτερικών θα προβεί σε διαβήματα προς τον Τούρκο ομόλογό του «υπό την επιφύλαξη διαπραγματευτικής διευθέτησης στην Κύπρο ώστε να σταματήσει η εκτενής οικοδόμηση στην πόλη της Μόρφου».

Η απάντηση σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ήρθε και πάλι από τον Sir Alan Duncan, ο οποίος απάντησε με την ίδια ακριβώς διατύπωση και στα δύο: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρός υποστηρικτής μίας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου υποστηρίζουμε τις διαβουλεύσεις επί της λύσης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα μέσω διαλόγου με τα Ηνωμένα Έθνη και μέσω τακτικής επαφής με τους ηγέτες από όλα τα μέρη. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν γνήσια δέσμευση στην επίτευξη προόδου».

«Τελικά, το ζήτημα της Μόρφου είναι θέμα για τους δύο ηγέτες και για τις κοινότητες που αντιπροσωπεύουν να αντιμετωπίσουν ως μέρος μίας συνολικής λύσης. Δεν αρμόζει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιδιώξει να καταστεί μέρος των συζητήσεων πέρα των υποχρεώσεών μας ως εγγυήτρια δύναμη, ωστόσο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις απόπειρες των δύο ηγετών να επιτύχουν πρόοδο»./ibna