Ο βρετανικός Τύπος αναμένει αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα

Ο βρετανικός Τύπος αναμένει αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα

Με μια αίσθηση για το αναπόφευκτο ως προς το αποτέλεσμα, προσεγγίζει -σε γενικές γραμμές- τις ελληνικές εκλογές ο βρετανικός Τύπος στηρίζοντας τις αναλύσεις του στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αλλαγή της φρουράς στην κυβέρνηση.

Τα ρεπορτάζ επικεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που περιγράφεται ως απογοήτευση του ελληνικού εκλογικού σώματος με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά στο όραμα για το μέλλον που προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις του τελευταίου για τη μείωση των φόρων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και την εισροή ξένων επενδύσεων δεν αναφέρονται από τους βρετανούς σχολιαστές και δεν προστίθενται στο μίγμα των παραγόντων που τοποθετούν τη Ν.Δ. μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Οι Times σχολιάζουν: «Οι ίδιες οι εκλογές υπογραμμίζουν πως η Αθήνα δεν κατάφερε να ενισχύσει την οικονομία της και να βάλει τη χώρα στη σιγουριά. Φαίνεται, επίσης, ότι τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της Ελλάδας ίσως αναζητούν έναν κεντρώο πρωθυπουργό ο οποίος μπορεί να επιτύχει ταχύτερα οικονομικά αποτελέσματα και να οδηγήσει τη χώρα μακριά από τη λαϊκιστική πολιτική που κυριάρχησε κατά την κυβέρνηση Τσίπρα».

Κατά τους Financial Times, «μετά από πέντε χρόνια συγκρουσιακής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα -συμπεριλαμβανομένης της βραδυπορίας με την Ε.Ε. και του “κολλήματος” με τους πιστωτές το 2015 που ώθησε την Ελλάδα κοντά στην άτακτη έξοδο από το ευρώ- ο κ. Μητσοτάκης στοιχηματίζει η χώρα είναι έτοιμη για μια διαφορετική προσέγγιση».

Την ίδια ώρα ο βρετανικός Τύπος εξήρε τη «στροφή» του κ. Τσίπρα στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην επίλυση του «μακεδονικού ζητήματος».

Ωστόσο, φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη επαρκούς προόδου για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του έστρεψε την παλίρροια εναντίον του.

Η αίσθηση αυτή αντανακλάται κατά τη διάρκεια συζήτησης στο London School of Economics σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Bain Capital Credit Europe, Alon Anver, ο οποίος δήλωσε ότι η επενδυτική του εταιρεία προχώρησε με επτά έργα στην Ελλάδα από το 2014, αναγνώρισε ότι «οι αγορές είναι ευτυχείς που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές», προτρέποντας τη νέα κυβέρνηση να «επιλέξει μια κατεύθυνση στην οικονομία και να μείνει προσηλωμένη».

Στην ίδια εκδήλωση, η απερχόμενη διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), Sabina Djiurman, δήλωσε ότι «πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια … γίνεται ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το κύμα ζήτησης (για επενδυτικά σχέδια) που αναμενόταν δεν υπήρξε. Υπάρχει μια μεγάλη ουρά πραγμάτων που πρέπει να συμβούν, πιθανώς μετά τις 7 Ιουλίου… Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια αίσθηση εμπιστοσύνης, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα έρθει μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση. Τόσοι πολλοί από αυτούς ξεσκονίζουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Αλλά ίσως περισσότερο από τις επενδύσεις και τα οικονομικά, είναι η συζήτηση για την «προδοσία» που αισθάνονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που έχει γίνει ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις βρετανικές ανταποκρίσεις από την Ελλάδα. Όπως έγραψε το BBC σε πρόσφατο ρεπορτάζ του από την Αθήνα σχετικά με νεαρή Ελληνίδα ψηφοφόρο, «η συνολική διάθεση ανάμεσα στους φίλους της είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και όχι ελπίδας»./ibna