Στοχοποιούν το κυπριακό χαλούμι οι Σουηδοί, τι λένε οι αρχές στην Κύπρο

Στοχοποιούν το κυπριακό χαλούμι οι Σουηδοί, τι λένε οι αρχές στην Κύπρο

Προτάσσουν τη χρήση αντιβιοτικών

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στην Κύπρο βρέθηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι μεγάλων σουηδικών υπεραγορών που εμπορεύονται το χαλούμι, ύστερα από ανησυχίες που εκφράστηκαν στη χώρα για εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα στην Κύπρο. Οι εκπρόσωποι των υπεραγορών συναντήθηκαν με τοπικούς παραγωγούς, επισκέφθηκαν φάρμες και έλαβαν διαβεβαιώσεις για τα κριτήρια ποιότητας που τηρούνται στην παραγωγή του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου. Παράλληλα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ διαβεβαίωσε ότι το χαλούμι δεν περιέχει οποιαδήποτε επιβλαβή κατάλοιπα για τον άνθρωπο και έκανε λόγο για λάθος παραμέτρους στη φόρμουλα υπολογισμού της χρήσης αντιβιοτικών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που κατατάσσουν την Κύπρο, όπως και άλλες χώρες ψηλά στη χρήση αντιβιοτικών.

Πριν από λίγες μέρες ο μη κυβερνητικός οργανισμός  WWF (World Wildlife Fund) εξέδωσε στη Σουηδία ανακοίνωση που αναφέρει ότι το χαλούμι μπορεί να είναι χειρότερο από το κρέας από άποψη βιωσιμότητας, αφού εισάγεται από την Κύπρο μια χώρα, που όπως αναφέρουν, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα.  Σε σχετικές δηλώσεις ειδικού σε θέματα τροφίμων στη Σουηδία, αναφέρεται σήμερα και η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”. Στη Σουηδία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για χορτοφαγικά τρόφιμα, και οι πωλήσεις χαλουμιού έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω των ιδιοτήτων του ως τυριού, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό τους κρέατος σε μπάρμπεκιου.

Η WWF θεωρεί ότι  το χαλούμι μπορεί να μη μπορέσει να συμπεριληφθεί στον οδηγό των καταναλωτών για τα «βιώσιμα» τρόφιμα που θα εκδοθεί το Φθινόπωρο.  Προτρέπονται μάλιστα οι καταναλωτές να τρώνε χαλούμι σε μικρότερη ποσότητα και να προτιμούν ένα τυρί που παράγεται βιολογικά ή τοπικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ο οργανισμός WWF, αν και ευρέως και παγκοσμίως γνωστός για τη δράση του, έχει πολλές φορές κατηγορηθεί από διάφορες πλευρές για μη αντικειμενική δράση λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με επιχειρήσεις, αφού παρέχει ευκαιρίες προώθησης επιχειρήσεων  με τη χρήση του σήματός του.

Ωστόσο, τόσο οι τυροκόμοι στην Κύπρο, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Γεωργίας στην Κύπρο σημειώνουν ότι με βάση συνεχείς ελέγχους ποιότητας και έρευνες δεν βρέθηκαν ποτέ υπολείμματα αντιβιοτικών στο χαλούμι.

Καδής: Ουσιαστικά ανύπαρκτη η σχέση των αντιβιοτικών με το χαλούμι

Ο Υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ότι το χαλούμι δεν περιέχει οποιαδήποτε κατάλοιπα αντιβιοτικών ουσιών, ούτε μικρόβια επιβλαβή, ούτε οτιδήποτε το καθιστά μη ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Όσον για την έκθεση του EMA που παρουσιάζει την Κύπρο να έχει υψηλές συγκεντρώσεις τέτοιων ουσιών στο γάλα και το κρέας, ο Υπουργός αναφέρει ότι ο Οργανισμός δεν υπολογίζει σημαντικές παραμέτρους που θα έβαζαν την Κύπρο πολύ πιο χαμηλά στην κατάταξη.

Μεταξύ αυτών το γεγονός ότι αντιβιοτικές ουσίες αγοράζονται από τις ελεύθερες περιοχές και διοχετεύονται στα κατεχόμενα αλλά δεν υπολογίζονται τα ζώα των κατεχομένων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ζώα στις ελεύθερες περιοχές από αυτή που πραγματικά ισχύσει. Επίσης, ανέφερε, δεν υπολογίζεται στη φόρμουλα ο ζωικός πληθυσμός των αιγών που υπάρχουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Κύπρο. Στα συγκεκριμένα ζώα η χρήση αντιβιοτικών είναι πολύ πιο χαμηλή και επομένως, αν υπολογίζονταν το ποσοστό θα ήταν μειωμένο για την Κύπρο. Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι μέσα στην έκθεση του Οργανισμού, παρουσιάζεται ξεκάθαρα ότι η Κύπρος είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών κρίσιμης σημασίας που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων.  Σε αυτό το σημείο η Κύπρος είναι τρίτη από το τέλος, έχοντας μικρή παρουσία και συγκέντρωση τέτοιων ουσιών.

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι τα αντιβιοτικά στην Κύπρο χρησιμοποιούνται κατά 70% στην εκτροφή χοίρων και πουλερικών και όχι τόσο στα ζώα που σχετίζονται με την γαλακτοπαραγωγή. Επίσης σε αυτά τα ζώα τα αντιβιοτικά, με βάση τα στοιχεία, χορηγούνται σε ζώα νεαρής ηλικίας που δεν χρησιμοποιούνται για γαλακτοπαραγωγή.

«Άρα η σχέση αυτών των ουσιών με το χαλούμι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη», ανέφερε./ibna