Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζητάει διεθνή συνεργασία για επιτυχία στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζητάει διεθνή συνεργασία για επιτυχία στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Theresa May, απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να εργαστούν για την ενίσχυση των θεσμών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα, να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση και να επιτρέψουν στην περιοχή να προχωρήσει από την κληρονομιά των συγκρούσεων.

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στην Πολωνία, η κ. May θα επιδιώξει να αποδείξει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει σταθερά τις κληρονομιές των συγκρούσεων, δήλωσε η Downing Street.

«Εγκλήματα όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η τρομοκρατία απειλούν τις ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια”, λέει η πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά είναι προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε όλοι στην Ευρώπη. Μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ισχυρή διεθνή συνεργασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αφοσιωμένος φίλος της περιοχής. Εξακολουθώ να είμαι βέβαιη ότι, συνεργαζόμενοι, θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο που θα ανταποκρίνεται στις ειρηνικές, ευημερούσες, ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των λαών των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτει.

Σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη, οι χώρες υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη αντιμετώπισης της παράνομης χρηματοδότησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς που ανέπτυξε το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των θεσμών προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο τα δυτικά Βαλκάνια να αποτελέσουν καταφύγιο για οργανώσεις που ασκούν παράνομες δραστηριότητες.

Η βρετανή πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να αυξήσουν την ασφάλεια σε αυτή τη σημαντική περιοχή. Στη διάσκεψη κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοξένησε το περασμένο έτος στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις δαπάνες για την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια σε 80 εκατομμύρια λίρες στερλίνες μέχρι το 2020/21.

Η συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την περιοχή και τους Ευρωπαίους εταίρους έδωσε στο παρελθόν θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της εξάρθρωσης ενός δικτύου εγκληματιών το οποίο εκτιμάται ότι εισήγαγε κατά μέσο όρο πάνω από 8.000 κιλά κοκαΐνης ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκτιμώμενη αξία στην πιάτσα τα £800 εκατομμύρια.

Το έγκλημα και η αστάθεια στην περιοχή παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευρύτερη ανάπτυξη και η πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την παρέμβασή της για να προτρέψει τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έλαβαν χώρα στο περασμένο έτος στο Λονδίνο σε τομείς όπως τα εγκλήματα πολέμου, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους στην περιοχή.

Η πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η υποστήριξη των προσδοκιών των νέων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι το κλειδί για τη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Θα ενθαρρύνει άλλες χώρες της ΕΕ να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου και να συνεργαστούν με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας./ibna