Η νεολαία της Βόρειας Μακεδονίας περιμένει περισσότερα από τις Βρυξέλλες

Η νεολαία της Βόρειας Μακεδονίας περιμένει περισσότερα από τις Βρυξέλλες

Οι σπουδαστές στη Βόρεια Μακεδονία θα ήθελαν η ΕΕ να κάνει περισσότερα για τη χώρα τους, έχοντας συμμετάσχει στις εγχώριες πολιτικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα υπάρξει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ τον Οκτώβριο ή όχι.

Η Anila Pajaziti, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Tetovo, μαζί με μια ομάδα άλλων φοιτητών, έστειλε επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ζητώντας της να παρέμβει υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών. “Παραδώσαμε την παρούσα επιστολή στη γερμανική πρεσβεία. Ζητούμε να δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία μια ημερομηνία χωρίς καθυστέρηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για εμάς, ως πολίτες και σπουδαστές, είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να ανανεώσει την υπόσχεσή της», λέει ο φοιτητής από το Τέτοβο.

Η Sanja Mladenovska, που σπουδάζει στα Σκόπια, λέει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να συνεισφέρει στη νεολαία αυτής της χώρας να μην εγκαταλείψει, αλλά να οικοδομήσει ένα μέλλον εδώ. «Εάν δεν υπάρχει καμία προοπτική και αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει, φυσικά, όλοι θα φύγουν. Εδώ, είμαστε απομονωμένοι και υπάρχει μια σαφής έλλειψη προοπτικής», λέει η Sanja Mladenovska.

Οι αρχές στα Σκόπια δηλώνουν αισιόδοξες ότι η ΕΕ θα αποφασίσει να ορίσει ημερομηνία για τη Βόρεια Μακεδονία. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν τον Οκτώβριο και ότι η χώρα αξίζει μια τέτοια απόφαση/.ibna