Συμμαχία και Besa – μαζί, ή χωριστά στο μέλλον;

Συμμαχία και Besa – μαζί, ή χωριστά στο μέλλον;

Του Armend Murseli

Πολιτικά κόμματα από την αλβανική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία κινητοποιούνται και λένε ότι είναι καλά προετοιμασμένα για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές όποτε αυτές θα γίνουν, αλλά σημειώνουν πως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν υπάρχει ανάγκη για συνασπισμό. Και τα δύο πολιτικά κόμματα δηλώνουν ότι θα είναι νικητές στις επερχόμενες εκλογές χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την M-prospect δείχνει διαφορετικά: το DUI εξακολουθεί να είναι στην κορυφή με 5,1%, ακολουθούμενη από την Αλβανική Συμμαχία Αλβανών με 4,2% και το κίνημα Besa με 2,1%.

Με μια απλή ανάλυση, μια ενωμένη αλβανική αντιπολίτευση θα μπορούσε να νικήσει το DUI, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί και στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2016, καθώς και στις τοπικές εκλογές το 2017. Όμως όλα αυτά απέτυχαν εξαιτίας της έλλειψης της ικανότητας συνασπισμού των αλβανικών κομμάτωντης αντιπολίτευσης. Η αποτυχία να βρεθεί ένα κοινό έδαφος επέτρεψε στο DUI να κερδίσει ακόμη μία θητεία. Αυτό αφήνει την εντύπωση ότι η εμμονή του ποιος θα κυβερνήσει και ποιος θα είναι ο ηγέτης του συνασπισμού συνεχίζει να κυριαρχεί στα αλβανικά πολιτικά κόμματα.

Η Συμμαχία για τους Αλβανούς λέει ότι ανεξάρτητα από τη συνεργασία με ένα άλλο πολιτικό κόμμα, έχουν ξεπεράσει το DUI και είναι τώρα το νούμερο ένα κόμμα στην αλβανική πολιτική σκηνή. Ο εκπρόσωπος Τύπου Flakron Bexheti δήλωσε ότι ως κόμμα είναι πάντοτε ανοιχτοί στη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πράξουν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, όποτε θα πραγματοποιηθούν, θα κερδίσουμε. Οι Aλβανοί ψηφοφόροι, μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης της DUI, έχουν πολλούς λόγους να κάνουν μια αλλαγή. Είναι προφανές ότι χρειάζονται αξιοπρεπή εκπροσώπηση, με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και πολιτικά προγράμματα που θα αυξήσουν το επίπεδο εκπροσώπησης που αξίζουν οι Αλβανοί ψηφοφόροι. Όσον αφορά τη συνεργασία με άλλα αλβανικά πολιτικά κόμματα, έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής πόσο είμαστε αξιοπρεπείς και ανοιχτοί για συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν σοβαρά να κάνουν μια αλλαγή και να προσφέρουν στους πολίτες ένα καλύτερο τρόπο ζωής. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για αυτούς τους υπολογισμούς και τους συνασπισμούς, η αλήθεια είναι ότι η Συμμαχία για τους Αλβανούς ενισχύεται κάθε μέρα και κερδίζει όλο και περισσότερους Αλβανούς ψηφοφόρους, κάτι που αναμένεται να παρουσιαστεί στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Flakron Bexheti.

Το κίνημα Besa έδωσε σχεδόν ταυτόσημη δήλωση. Οι αξιωματούχοι της Besa είναι βέβαιοι ότι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές μόνοι τους ή σε συνεργασία με την αντιπολίτευση θα κερδίσουν. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Elmedin Memishi, λέει ότι η σοβαρή δέσμευσή τους συνέβαλε στην αύξηση του πολιτικού τους βάρους, όπως και το 2016, όταν το Κίνημα Besa ήρθε πολύ κοντά στη νίκη.

«Ακόμη και οι εσωτερικές έρευνες που διεξάγουμε δείχνουν ότι η υποστήριξη της αλβανικής αντιπολίτευσης, σε σύγκριση με τo DUI, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία και τη στρατηγική μας σύμφωνα με την αποφασιστικότητα της κεντρικής επιτροπής και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επικείμενες εκλογές, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, θα κερδίσουμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εστιάζουμε στην μεγαλύτερη παρουσία μας μεταξύ των ανθρώπων, διότι από εκεί προέρχεται η πραγματική πολιτική δύναμη. Όσον αφορά μια πιθανή συνεργασία, ο χρόνος θα πει, θα αποφασίσουμε γι ‘αυτό σύμφωνα με τις προσδοκίες του αλβανικού εκλογικού σώματος», δήλωσε ο Memishi.

Στις προεδρικές εκλογές, ο Sela και ο Kasami, υποστηρίζοντας τον καθηγητή Blerim Reka στον προεδρικό αγώνα, έδειξαν ότι μπορούν και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, αλλά εάν θα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο ή δεν θα μπορέσουν να βρουν συμβιβασμό όπως το 2016, παραμένει προς συζήτηση./ibna