Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα

Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα

Η εθνική συνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε στις 4 Ιουλίου τη δεύτερη ανάγνωση των τροπολογιών του νόμου για τον προϋπολογισμό του 2019 για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς που έλαβαν περισσότερο από 1% των ψήφων στις πιο πρόσφατες εκλογές από 11 λέβα (περίπου 5,5 ευρώ) σε ένα.

Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε ένα «σήριαλ» που είχε προκαλέσει την αναβολή της ψηφοφορίας σε δεύτερη ανάγνωση για να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.

Οι τροποποιήσεις θα επηρεάσουν την τρίτη και την τέταρτη δόση των κρατικών επιδοτήσεων για το υπόλοιπο του 2019. Ο νόμος ότι το ποσό της επιδότησης θα αποφασιστεί στον ετήσιο εθνικό προϋπολογισμό παραμένει αμετάβλητο.

Το ζήτημα του κατά πόσο οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες θα μπορούν να χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα παραμένει ανοικτό και είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί μόνο όταν συζητηθούν το φθινόπωρο τροποποιήσεις στο νόμο για τα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας.

Το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων έφθασε στο προσκήνιο πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν προέκυψε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς ήταν αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Boiko Borissov επέστρεψε τα περισσότερα από τα επιπλέον πέντε εκατομμύρια λέβα που του καταβλήθηκαν, όπως και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο πήρε πάνω από 1,6 εκατομμύρια λέβα και το κόμμα της Βουzrazhdane, το οποίο πήρε 170.681 λέβα.

Τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν συνολικά από κρατικές επιδοτήσεις περισσότερα από επτά εκατομμύρια. Η προθεσμία επιστροφής των χρημάτων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Αντιρρήσεις στις τροποποιήσεις του νόμου για τον προϋπολογισμό έφερε το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ανέφερε ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις επί του θέματος και οι αλλαγές δεν είχαν συζητηθεί δημόσια. Το GERB απέρριψε αυτό το αίτημα.

Η ηγέτης του ΒSP, Kornelia Ninova, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε την έγκριση τροπολογιών οι οποίες στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν από όλα τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης.

Εντός της κυβερνώσας πλειοψηφίας – του συνασπισμού μεταξύ του GERB και των ακροδεξιών Ηνωμένων Πατριωτών – δύο κόμματα από τον σχηματισμό ψήφισαν εναντίον των τροπολογιών: το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας του Valeri Simeonov και το VMRO του αντιπροέδρου Krassimir Karakachanov. Το τρίτο από τα κόμματα των Ηνωμένων Πατριωτών, η Ataka του Volen Siderov, ψήφισε υπέρ.

Το MRF επιθυμεί την κατάργηση κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα και τη νομιμοποίηση της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα./ibna