Αντίστροφη μέτρηση για νέα «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές

Αντίστροφη μέτρηση για νέα «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές

Πληθαίνουν τα σενάρια νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, εξαιτίας της μεγάλης αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αποτέλεσμα του πανευρωπαϊκού ράλι. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να….βγει στις αγορές ανά πάσα στιγμή

Η προεργασία είχε γίνει ήδη από τον περασμένο Απρίλη, όταν τα σενάρια μπήκαν στο συρτάρι μετά την ανοδική κίνηση των αποδόσεων, ως αποτέλεσμα μιας σειράς μονομερών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με φόντο παροχές και υπαναχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Έκτοτε και ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο και στην αγορά έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για άμεση έκδοση ακόμα και δεκαπενταετούς ομολόγου.

Το παράθυρο ευκαιρίας πάντως έχει ανοίξει. Χθες, στα δεκαετή ομόλογα -μέση απόδοση ΟΔΔΗΧ στο 2,08%- το “ταχύμετρο” έγραψε ακόμα και 1,99%. Στα πενταετή ομόλογα, οι αποδόσεις με τη διάσπαση του φράγματος του 1% (μέσο yield χθες 1,03%), καταγράφοντας πτώση 257 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η επιτάχυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι εντυπωσιακή.  Στις 24 Μαΐου, παραμονές των ευρωεκλογών, το πενταετές ομόλογο είχε απόδοση 2,04% με ετήσια μείωση στις 156 μονάδες. Πρακτικά, σε διάστημα μικρότερο από ενάμιση μήνα, το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στα πενταετή ομόλογα έχει περιοριστεί στο μισό, από 2,04% σε 1,03%.

Το ίδιο ισχύει και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Στις 5 Ιουνίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου 1,625 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 0,41%, ενώ στη χθεσινή αντίστοιχη δημοπρασία αντλήθηκαν επίσης 1,625 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο όμως να συρρικνώνεται σε 0,23%.

Η δραστική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις τις οποίες έχουν προαναγγείλει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, δεδομένου ότι επηρεάζει τους υπολογισμούς βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους./ibna