Θα δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία τον Οκτώβριο;

Θα δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία τον Οκτώβριο;

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, είναι πεπεισμένος ότι η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Οκτώβριο και ότι τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξουν μέχρι το τέλος της έτος. Ο Zaev αναφέρθηκε στο θέμα όταν ρωτήθηκε για το σκεπτικισμό της Γαλλίας σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Η Βόρεια Μακεδονία δεν ζητά να γίνει μέλος της ΕΕ άμεσα. Χρειαζόμαστε επαρκή κίνητρα. Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αυτή την ημερομηνία τον Οκτώβριο», είπε ο Zaev.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν έχει μέλλον χωρίς νέα μέλη και ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι σαφή πάνω σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η χώρα δεν έλαβε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών λόγω ανεπαρκούς προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν. Φαίνονται καλά στο χαρτί, αλλά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή τους. Ο Zaev, ακολουθώντας τις οδηγίες του μέντορά του, Edi Rama, ενοποίησε την Μακεδονία με την Αλβανία στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ. Είμαστε θύματα αυτής της διαδικασίας και δεν θα μας δοθεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ», ανέφερε ο Mickoski.

Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία συμφώνησαν ότι εάν η χώρα δεν λάβει ημερομηνία μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές./ibna