Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς οι προεκλογικές εκστρατείες φτάνουν στο τέλος τους, με της εθνικές εκλογές αυτήν την Κυριακή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κατέχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έρευνες της Metron Analysis, Alco και Prorata παρουσιάζουν ως κυρίαρχο το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η ΝΔ θεωρείται επίσης ότι βρίσκεται κοντά στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Alco, η οποία παρουσιάστηκε από το OPEN TV, έφερε την ND στο 34%, με το SYRIZA δεύτερο στο 24,3%, ακολουθούμενο από το Κίνημα για την Αλλαγή (KINAL) με 7%, το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) με 3,6% και την Ελληνική Λύση με 3,1%.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε από τον Alpha, κατέδειξε το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης ως πρωταγωνιστή με 31,6%, με τον SYRIZA να ακολουθεί με 24,2%. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το KINAL έφτασε στο 6,2%, ακολουθούμενο από το ΚΚΕ στο 4,2% και την Χρυσή Αυγή στο 3,3%. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, η ΝΔ θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από πλειοψηφία 155 βουλευτών.

Η δημοσκόπηση της Prorata δίνει στον Μητσοτάκη ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα, με την ND να ανεβαίνει στο 39,5% και τον SYRIZA στο 26,5%, ακολουθούμενος από το KINAL στο 7%, το ΚΚΕ σε 5,5%, την Χρυσή Αυγή στο 3,6%, την Ελληνική Λύση στο 3,2%, και το DiEM25 υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στο 3,2%.

Συνολικά το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε στο Prorata ότι προτιμούν να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση την Κυριακή, με το 44% να προτιμά συνασπισμό κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στον Alpha την Τετάρτη δήλωσε ότι αναμένει επανάληψη των εθνικών εκλογών αν το κόμμα του δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου. «Αν δεν καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε [νέες] εκλογές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων «δεν είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα».

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανένα από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για σχηματισμό συνασπισμού με το κόμμα του, πράγμα που σημαίνει ότι προτίθεται να «παρουσιάσει στους Έλληνες ένα πραγματικό δίλημμα».

Από την πλευρά της, η ηγέτης του KINAL, Φώφη Γεννηματά, έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ σε κρίσιμα ζητήματα, με αναλυτές να το εκλαμβάνουν ως υπαινιγμό ότι μπορεί να είναι ανοικτή να συμμετάσχει σε ένα συνασπισμό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών./ibna