Η Σερβία θα «αντιμετωπίσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας»

Η Σερβία θα «αντιμετωπίσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας»

Μέχρι το τέλος του έτους η Σερβία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αναταραχή και αστάθεια ή μια «επανάσταση” όπως υποστηρίζουν οι κοινωνιολόγοι, τόνισε ο Momir Stojanovic, στρατηγός ε.α. και πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών.

Ο Stojanovic, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του κοινοβουλίου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) με επικεφαλής τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic, δήλωσε στην εφημερίδα Danas ότι «αυτή η κοινωνική αστάθεια επικαλύπτεται με την επιταχυνόμενη επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, η οποία αναμένεται να διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους».

«Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα αποτελέσει σημείο καμπής που θα καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια που ορίζονται από την κυβέρνηση είναι ήδη αισθητά και δεν έχουν εγκριθεί από την πλειονότητα των πολιτών. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων προκειμένου να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρή η αποδοχή αυτής της λύσης από τους πολίτες … Ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει στη μείωση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος ακόμη περισσότερο, λόγω της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», ανέφερε ο Stojanovic.

Η Danas αναφέρει ότι «εξέχοντες κοινωνιολόγοι» προβλέπουν όλο και περισσότερη καταπίεση στη χώρα και ισχυρίζονται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να χάσει την εξουσία ειρηνικά. Ο Stojanovic δήλωσε ότι «η ηγεσία της χώρας είναι πεπεισμένη ότι η πολιτική της είναι η καλύτερη … και η μόνη που προσφέρει καλύτερη ζωή και μέλλον, ενώ όλες οι άλλες πολιτικές εναλλακτικές λύσεις είναι κακές».

«Όλοι οι κρατικοί πόροι δεσμεύονται για την προστασία των πολιτικών και των θέσεων της σημερινής κυβέρνησης, παρά των ζωτικών εθνικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση καταβάλλει καθημερινά έναν πόλεμο ψυχολογικής προπαγάνδας εναντίον των πολιτών, προκειμένου να τους πείσει ότι είναι σωστή σε ό, τι κάνει. Δημιουργεί όλο και περισσότερα γεγονότα και διαδικασίες … που χρησιμοποιούνται ως απόδειξη “για τις καλές επιδόσεις της”. Οι παρελάσεις, οι ελιγμοί, τα όπλα, οι πάντοτε ίδιοι αναλυτές, οι τα ταμπλόιντς, σχεδόν όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και τα έντυπα μέσα … ασχολούνται με αυτό»”, κατέληξε ο Stojanovic./ibna