Συνεχίζεται το θετικό «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίζεται το θετικό «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα

Το όριο του 2% προσέγγισε σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο 2,03%, χάνοντας δηλαδή 15 μονάδες βάσης συγκριτικά με το προχθεσινό κλείσιμο στο 2,18%. Μέσα σε διάστημα 12 μηνών η απόδοση του εν λόγω τίτλου έχει υποχωρήσει, ιδίως μετά και την πρόσφατη παρατεταμένη αποκλιμάκωσή της, κατά 50,59% καθώς είχε κορυφωθεί στο διάστημα αυτό στο 4,69%. Η σημερινή υποχώρηση ήταν ευθυγραμμισμένη και με την πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων λόγω της επιλογής των Ευρωπαίων ηγετών να ορίσουν την Christine Lagarde επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυρία Lagarde θα ακολουθήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική και θα κινηθεί στα χνάρια του Μάριο Ντράγκι. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ΕΕ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα αγγίζοντας το – 0,397%.

Παράλληλα οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%. Το ελληνικό πενταετές ομόλογό καταγράφει επίσης ιστορικό χαμηλό ρεκόρ καθώς τόσο η εκλογή της Christine Lagarde όσο και η αναμενόμενη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, έριξαν τις αποδόσεις στο 1,099%.

Μείωση στα έντοκα

Στο μεταξύ, βραχυχρόνια δανειακά κεφάλαια ύψους 1,625 δισ. ευρώ  δανείσθηκε το ελληνικό δημόσιο από την σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,23% από 0,41% στην προηγούμενη δημοπρασία της 5ης Ιουνίου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,61 φορές, από 1,56 φορές προηγουμένως.

Στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 0,23%. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 2.009 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,61 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως σήμερα το μεσημέρι./ibna