Έντονες αντιδράσεις μετά την πρόταση υποψηφίου της Ν.Δ. για πιστοληπτική γραμμή

Έντονες αντιδράσεις μετά την πρόταση υποψηφίου της Ν.Δ. για πιστοληπτική γραμμή

Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκαλεί δήλωση κεντρικού υποψηφίου της Ν.Δ. πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ζητήσει πιστοληπτική γραμμή στήριξης ενώ θα διαθέσει προς τις τράπεζες και την εξυπηρέτηση κόκκινων δανείων, μέρος από το μαξιλαράκι των 37 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Πιστοληπτική γραμμή και το “μαξιλαράκι” στις τράπεζες

Ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου θεωρείται ένας από τους στενούς συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού πληροφορίες τον θέλουν να συμμετέχει σε σημαντικές συσκέψεις αναφορικά με τις θέσεις και τον σχεδιασμό της Ν.Δ. Δημοσιεύματα μάλιστα τον “φωτογραφίζουν” ως ισχυρό υποψήφιο για υπουργείο στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

“Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος (σ.σ. των Κόκκινων Δανείων), χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό”, ανέφερε σε συνέντευξη του.

Παράλληλα προανήγγειλε την προσφυγή της Ελλάδας σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια θέση που είχε υποστηρίξει σθεναρά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από τα μνημόνια περίπου έναν χρόνο πριν.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο μνημόνιο φέρνει η ΝΔ

“Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά”, σχολίασε από εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση για πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέο μνημόνιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της Ν.Δ. να απαντήσει εάν αυτό είναι το σχέδιο του και σε διαφορετική περίπτωση να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η θέση αυτή πρόκειται για “εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας, το οποίο όχι απλώς είναι αχρείαστο, είναι και κοινωνικά ανάλγητο”. Από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος με δήλωση του ανέλυσε πως πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. “Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 34 δις €, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια”, ανέφερε.

Αποστάσεις από την εκπρόσωπο της ΝΔ

Η δήλωση αυτή του στελέχους της Ν.Δ. προκάλεσε αντιδράσεις και εντός του κόμματος καθώς  η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. ερωτώμενη σχετικά απάντησε πως αυτή η πρόταση δεν αποτελεί επίσημη θέση και πως δεν υπάρχει περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής. Διευκρίνισε δε ότι για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους η Ν.Δ. έχει δικό της σχέδιο για δεύτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες.

Και οι διευκρινίσεις

Μετά τις αντιδράσεις ο υποψήφιος βουλευτής μέσω Twitter ανέφερε ότι πρόκειται για προσωπική του θέση τα περί πιστοληπτικής γραμμής. Επανάλαβε ωστόσο  ότι “η άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανοίγει δρόμο για φθηνό χρήμα, ένταξη στη νομισματική χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ταχεία ανάπτυξη”. Το ενδιαφέρον στρέφεται για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha./ibna