Ο Τσίπρας επιδεικνύει μαχητικό πνεύμα σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ

Ο Τσίπρας επιδεικνύει μαχητικό πνεύμα σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με μαχητικές διαθέσεις το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του στο SKAI.

Σπάζοντας το εμπάργκο εμφανίσεων που είχε διατάξει σε βουλευτές και υπουργούς του κόμματός του, ως απάντηση στην κριτική που ασκεί ο σταθμός στην κυβέρνησή του, ο Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον τρόπο κάλυψης των ειδήσεων όσον αφορά την Κυβέρνηση από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ήθελε οι απόψεις του να ακουστούν στο ευρύτερο δυνατό κοινό, καθώς επίσης και να συζητήσει το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σε μια ευρέος φάσματος συνέντευξη, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τη φορολογία, τα σκάνδαλα, τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, τον αμφιλεγόμενο ποινικό κώδικα και τη διαχείριση των περσινών θανατηφόρων πυρκαγιών στην Αττική.

Σχολιάζοντας τις πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει την ήττα των 9,5 βαθμών απέναντι στη Νέα Δημοκρατία κατά τις πρόσφατες ευρο-εκλογές, ο Τσίπρας δήλωσε: “Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ και να κερδίσω. Κανείς δεν πρέπει απλώς να υποθέσει ότι θα κερδίσει. Ο ελληνικός λαός δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση”.

Παρά την παραδοχή του ότι το εκλογικό σώμα εμφανίζει σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης απέναντι στη διακυβέρνηση του κόμματός του, ο Τσίπρας δήλωσε ότι έχει καταφέρει να οδηγήσει με επιτυχία τη χώρα στο “τέλος των μνημονίων”, και πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αναμένει τη συνέχεια της οικονομικής ανάκαμψης, εφόσον επανεκλεγεί.

Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του αριστερού του κόμματος το 2015 και στο συμβιβασμό με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, ο Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά άφησε την Ελλάδα με το ποσοστό ανεργίας στο 28% και με τα κρατικά ταμεία άδεια.

Σχετικά με τη φορολογία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “το 83 τοις εκατό των φόρων επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου προγράμματος διάσωσης” τα οποία είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, “όταν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας έδειχναν πως η μεσαία τάξη έχασε 5.300 ετησίως από το εισόδημά της κατά  το διάστημα από το 2010 έως το 2015, ενώ  από το 2015 μέχρι το τέλος του 2017 σημειώθηκε μέση ετήσια αύξηση κατά 680 ευρώ”.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία πέρυσι, ο Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας για «απίστευτη υποκρισία», λέγοντας ότι το κόμμα είχε συμφωνήσει στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ήδη από το 2005. Ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε τη συμφωνία ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του, αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισε η χώρα σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι τροποποιήσεις του οποίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση των καταδικασθέντων τρομοκρατών της ομάδας της 17ης Νοέμβρη. Ο Τσίπρας περιέγραψε το θέμα ως “ψευδή νέα” (fake news), προσθέτοντας ότι ο νέος ποινικός κώδικας δε συντάχθηκε μέσα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προετοιμάστηκε από «αξιοσέβαστους νομικούς».