Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που ενδοσυνεδριακά έπεσε ακόμη και στο 2,09%, ενώ «έκλεισε» στο 2,18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενικότερη πτωτική πορεία των ελληνικών κρατικών χρεογράφων παρατηρείται σχεδόν αδιαλείπτως από τον περασμένο Αύγουστο οπότε η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια! Η συμπίεση των αποδόσεων υπήρξε ακόμη εντυπωσιακότερη από το τέλος του Μαΐου όταν προκηρύχθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και τούτο διότι οι επενδυτές διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι αποφεύχθηκε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος εφόσον διεξάγονταν εκλογές το φθινόπωρο. Παράλληλα στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης έκλεισε με νέα, έστω και οριακή άνοδο κατά 0,09%, στις 874,47 μονάδες.

Ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης οι αποδόσεις σημειώνουν νέα χαμηλά καθώς μια σειρά από αξιωματούχους της ΕΚΤ συσπειρώνονται γύρω από την ιδέα για επιπλέον τόνωση της οικονομίας και δηλώνουν έτοιμοι να δράσουν μέσω της ΕΚΤ διότι ο πληθωρισμός παραμένει σε απαράδεκτα “χαμηλά επίπεδα”.

Μείωση “κόκκινων” δανείων

Την ίδια ώρα, στα 80 δισ. ευρώ µειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Μαρτίου 2019, από 82 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Οµως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κρύβει την ανησυχία της διότι:

Παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις µέσω οργανικών δράσεων, δηλαδή µε ρυθμίσεις, είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεις δανείων, πλειστηριασµούς κ.λπ. παραµένουν περιορισμένες.

Ενώ οι τράπεζες προχωρούν σε µακροπρόθεσµου τύπου ρυθµίσεις, παραµένει ανησυχητικά υψηλά το ποσοστό των δανείων που «σκάνε» και πάλι και µάλιστα µέσα σε διάστηµα 3 µηνών.

Αυτό δηµιουργεί σοβαρά ερωτηµατικά ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσµατικότητα των προσφερόµενων ρυθµίσεων, σηµειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ. Οσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη µείωση των «κόκκινων», στόχος είναι ο δείκτης να έχει διαµορφωθεί κατά µέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Οµως και πάλι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διανύσουν µεγάλη απόσταση καθώς ο ευρωπαϊκός µέσος όρος ήταν στο τέλος του 2018 3,2%./ibna