Νέες αποκαλύψεις βάζουν φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό:

Νέες αποκαλύψεις βάζουν φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό:

Και σε Ευρωπαίους ηγέτες είχε προτείνει διπλή ονομασία ο Καραμανλής

Έξι ακόμα επιστολές του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή  σε ηγέτες της Ε.Ε. με τις οποίες να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija» ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο του κόμματος να καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τους έλληνες πολίτες. “Δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και να προσβάλλει τους πολίτες διά της σιωπής του”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με την αποκάλυψη της “Εφημερίδας των Συντακτών” στις 7, στις 8 και στις 9 Απριλίου του 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής στέλνει επιστολές στον καγκελάριο της Γερμανίας Gerhard Schröder, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας José Luis Rodríguez Zapatero και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Jean Claude Juncker ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».

Αντίστοιχες επιστολές  απέστειλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Olli Rehn, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Jean Asselborn, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Javier Solana, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να συμπληρώσουν την επιστολή που δημοσιεύτηκε με την οποία ο Κ. Καραμανλής ενημέρωνε τον Αμερικανό Πρόεδρο Bush ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η διπλή ονομασία, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση για την επίλυση του ονοματολογικού της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και την ενταξιακή της προοπτική.

Κλιμακώνεται η επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη και Καραμανλή

“Οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η ΝΔ, αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση”, σχολίασε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Έ. Αχτσιόγλου, απαντώντας στους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού που έκαναν λόγο για μια κίνηση τακτικής.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στη Ν. Δ. και τον αρχηγό της ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για “υποκρισία”, “εθνική απάτη” και “απατεώνες”. “Ο κ. Μητσοτάκης, και τα στελέχη της Ν.Δ. που παρίσταναν χωρίς ντροπή τους Μακεδονομάχους στα συλλαλητήρια και που εκμεταλλεύτηκαν την πατριωτική ευαισθησία των συμπατριωτών μας στη Μακεδονία, τι έχουν σήμερα να πουν γι’ αυτή τη μεγάλη εθνική απάτη που έστησαν στον ελληνικό λαό;”, είπε από την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

“Τι έχουν σήμερα να πουν για το εθνικό ψεύδος και την υποκρισία, για την άθλια επιλογή τους, μια πατριωτική συμφωνία να την ξορκίζουν ως προδοτική, για να κερδίσουν με περισσότερους ψήφους;”, διερωτήθηκε. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει επίσημα στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και στις αποκαλύψεις, με εξαίρεση τους κύκλους του Κ. Καραμανλή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι η ολομέτωπη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή αλλά και τον ίδιο προσωπικά, με όπλα το έλλειμμα και την στάση του στο Μακεδονικό, μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί έως τις κάλπες αλλά και την επόμενη ημέρα./ibna