Ενεργειακή συμμαχία Βουλγαρίας – Μαυροβουνίου

Ενεργειακή συμμαχία Βουλγαρίας – Μαυροβουνίου

Την απόφαση να συστήσουν από κοινού ομάδα εργασίας για την αναζήτηση ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα αποφάσισαν η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petrova, στην διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Ποντγκόριτσα με την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Dragica Sekulić, οι δύο χώρες αναγνώρισαν την ανάγκη αυτής της συνεργασίας, με αφορμή τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας θα εξετάσουν την δυνατότητα και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες θα επιτρέψουν για παράδειγμα στην Βουλγαρία να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της νέας υποθαλάσσιας διασυνδετήριας γραμμής που συνδέει το Μαυροβούνιο με την Ιταλία, η οποία θα καταστεί λειτουργική στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας επεσήμανε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η εν λόγω υποθαλάσσια διασυνδετήρια γραμμή θα αναδείξει τον ρόλο του Μαυροβουνίου στην περιοχή σε θέματα ενέργειας.

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει επίσης και την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Belene, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία ευκαιριών για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουλγαρία μέσω του Μαυροβουνίου.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, τις τροπολογίες που αφορούν στο Ενεργειακό Διάταγμα, με 107 ψήφους υπέρ, μία κατά και 61 αποχές.

Οι προτεινόμενες αλλαγές διασφαλίζουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θέσπιση κώδικα δικτύου, όσον αφορά στην εξισορρόπηση του φυσικού αερίου των δικτύων μεταφοράς.

Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Αυτό θα δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, που θα πραγματοποιούν συναλλαγές σε ένα οργανωμένο κόμβο διαπραγμάτευσης, με σαφείς, ομοιόμορφους κανόνες και σε δίκαιη τιμή.

Οι προτεινόμενες αλλαγές επιτρέπουν την ομαλή και σταδιακή μετάβαση από μια ρυθμιζόμενη αγορά σε μια οργανωμένη αγορά φυσικού αερίου./ibna