Τρία εκατομμύρια ευρώ για τις ΜμΕ στη Β-Ε

Τρία εκατομμύρια ευρώ για τις ΜμΕ στη Β-Ε

Χάρη στο πρόγραμμα EU4Business, οι μικρομεσαίες (ΜμΕ) και οι επιχειρηματίες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη μπορούν να επωφεληθούν από επιχορηγήσεις από την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σχέδια εταιρικής σχέσης στον τομέα των εξαγωγών.

Συνολικά, τρία εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα που αναπτύσσουν την καινοτομία, τη συνεργασία, την ψηφιοποίηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τονίστηκε σήμερα στο Σεράγεβο στην παρουσίαση της δημόσιας πρόσκλησης.

Ο επικεφαλής του τμήματος για τη δικαιοσύνη, τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Β-Ε, Nicolas Bizel, δήλωσε ότι πρόκειται για την τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σημειώνοντας τις προηγούμενες εκκλήσεις για τον τομέα της γεωργίας και της διατροφής, την ανάπτυξη της υπαίθρου, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

«Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθυστερεί από τις χώρες της περιοχής όσον αφορά τις εξαγωγές και την παρουσία στις ξένες αγορές, δηλαδή την ένταξη της Β-Ε στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Αν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυριαρχούν στην οικονομία της Β-Ε και αντιπροσωπεύουν συνολικά το 90% του συνολικού αριθμού των εταιρειών, τα αποτελέσματα των εξαγωγών τους είναι χαμηλά, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στον τομέα των εξαγωγών», εξήγησε ο Bizel.

Όπως τόνισε, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη θα πρέπει να εργαστεί για την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων που δεν έχουν ακόμα επαρκές επίπεδο, καθώς και για την ανάπτυξη καινοτομιών και τη διατήρηση των τελευταίων τεχνολογιών.

Ο διευθυντής έργου του σχεδίου EU4Business (GIZ), Nils Wetzel, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης τομέων εξαγωγών για την αύξηση της απασχόλησης.

«Το πρόγραμμα EU4Business υποστηρίζει καινοτομίες σε εταιρείες που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αναμένουμε ότι το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στις αυξημένες εξαγωγές και στη δημιουργία νέων υπηρεσιών ανάπτυξης επιχειρήσεων», σημείωσε ο Wetzel.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή από τις 2 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Το σχέδιο EU4Business θα ανακοινώσει δημόσια πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων στον τομέα των εξαγωγικών προσανατολισμών στη χώρα, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση με την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας σε επιλεγμένους τομείς.

Για το σκοπό αυτό, έχουν διατεθεί συνολικά δέκα εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων. Το έργο ανέρχεται σε 16,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (15 εκατ. ευρώ) και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (1,1 εκατ. ευρώ)

Ο Γερμανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη υλοποιούν από κοινού το έργο, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2022./ibna