Καραμανλής – Τσίπρας: το τέλος μίας πολιτικής σχέσης

Καραμανλής – Τσίπρας: το τέλος μίας πολιτικής σχέσης

Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να βγει από την πολυετή του πολιτική αδράνεια και να κάνει περιοδεία στην Θεσσαλονίκη στρατευόμενος στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδυναμία, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διέρρευσε τις παλαιότερες επιστολές του πρώην πρωθυπουργού και του Πέτρου Μολυβιάτη για το Σκοπιανό.

Οι επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη προς τον Τζόρτζ Μπους και τους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τότε κυβέρνηση όπως άλλωστε και η προηγούμενη του Κώστα Σημίτη είχαν δεχθεί στις δικές τους διαπραγματεύσεις την ονομασία Μακεδονία-Σκόπια, δίχως καν αναθεώρηση του Συντάγματος και φυσικά χωρίς να θίγεται η εθνότητα και η γλώσσα.

Κάπως έτσι έλαβε τέλος η μακροχρόνια κατανόηση Καραμανλή – Τσίπρα που είχε αρχίσει ήδη από τις αρχές του 2013, σε ραντεβού σε σπίτι φίλου. Στα χρόνια αυτά ο κ. Καραμανλής κρατούσε μία διακριτή στάση σε σχέση με την επιθετική τακτική και του Αντώνη Σαμαρά και στην συνεχείς του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μάλιστα η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ η λιγότερο εχθρική εάν όχι φιλική δύναμη προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που από τον Ιανουάριου του 2015 μετρούσε μόνο εχθρούς είτε από τα δεξιά του είτε από τα αριστερά του. Ο Κώστας Καραμανλής μάλιστα και μετά το ξέσπασμα της αντίδρασης για το Σκοπιανό με τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και στη Αθήνα, απέφυγε να ταυτιστεί με την σκληρή γραμμή Σαμαρά που στη συνέχεια συμπαρέσυρε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιοριζόμενος απλά να υπερασπίζεται την παρακαταθήκη του βέτο στο Βουκουρέστι -που όμως ήταν ένα βέτο στην ένταξη τότε της πΓΔΜ ως Μακεδονία.

Αυτή η μακροχρόνια κατανόηση Τσίπρα-Καραμανλή ίσως εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε νωρίτερα στην δημοσιότητα τις επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη και κυρίως γιατί δεν έκανε χρήση τους κατά την διάρκεια της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει πέρυσι τον Ιούνιο η ΝΔ με αφορμή ακριβώς την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός όμως αντέδρασε έντονα μετά την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη όπου μάλιστα άσκησε κριτική ότι δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σχολίασε σκωπτικά ότι “ο κ. Καραμανλής μίλησε 15 λεπτά, 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής” και ακολούθως τον κατηγόρησε για τα 23 δις έλλειμμα που παρέδωσε την τελευταία χρονιά της πρωθυπουργίας του το 2009.

Η επίθεση στον Κώστα Καραμανλή έχει μία ακόμη στόχευση, ρίχνει γέφυρες προς το ΚΙΝΑΛ το οποίο εκτός από το ότι θεωρεί υπεύθυνη για την χρεωκοπία της χώρας την διακυβέρνηση Καραμανλή, ασκούσε έντονη κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί μέχρι τώρα περιόριζε τις αιτιάσεις του στον Γιώργο Παπανδρέου και δεν ασκούσε κριτική στην διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009. Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα μιλούσε για την “καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ”, αποδίδοντας εκεί την σιωπή του Αλέξη Τσίπρα για τον Κώστα Καραμανλή και τις ευθύνες του για την χρεωκοπία της χώρας. Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την ήττα στις εκλογές της Κυριακής κάνει άνοιγμα στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Δεν θέλει το άνοιγμά του στην ευρύτερη κεντροαριστερά για την ανασύσταση του χώρου να έχει προσκόμματα στον “φιλοκαραμανλισμό του”./ibna