Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει «παραιτηθεί» από τη μάχη κατά της διαφθοράς

Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει «παραιτηθεί» από τη μάχη κατά της διαφθοράς

Μέχρι το τέλος του 2018, η Σερβία δεν ολοκλήρωσε πλήρως καμία από τις 17 συστάσεις της GRECO, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού. Η GRECO είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Την ίδια ώρα και ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σερβική κυβέρνηση έχει «σχεδόν παραιτηθεί» από τον αγώνα κατά της διαφθοράς, η πρωθυπουργός Ana Brnabic υπόσχεται ότι οι συστάσεις θα εφαρμοστούν.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Σερβία έλαβε από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣΕ) «13 καθήκοντα», που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016. Εν τω μεταξύ, η GRECO συνέστησε τέσσερις ακόμη συστάσεις, αλλά καμία από αυτές δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Ν1.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τη Σερβία να εφαρμόσει αλλαγές προσώπων στο συμβούλιο εισαγγελέων, να μεταρρυθμίσει το σύστημα διορισμού εισαγγελέων, να προωθήσει τον κώδικα τους … να καταστήσει ακριβέστερους τους κανόνες για τη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών, να ενισχύσει τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Δημοκρατίας της Σερβίας, να προωθήσει τον κώδικα δεοντολογίας των δικαστών κλπ.

«Ακούγεται απλό, αλλά αποδείχθηκε ότι για τη Σερβική κυβέρνηση, ακόμη και τα βασικά στοιχεία του αγώνα κατά της διαφθοράς ήταν ένας απρόσιτος στόχος», σύμφωνα με το Ν1. Ακόμη και οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που είναι κυβερνητικό όργανο, πιστεύουν ότι το κράτος έχει παραιτηθεί από τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η κυβέρνηση πήρε τη λαϊκή υποστήριξη λόγω της υπόσχεσής της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ειλικρινά ελπίζαμε ότι θα δεχόταν συνεργασία με το Συμβούλιο …», δήλωσε η Jelisaveta Vasilic, μέλος του Συμβουλίου. Ωστόσο, «γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν υπάρχει αγώνας κατά της διαφθοράς», πρόσθεσε. Τα συμπεράσματα της GRECO δεν ήταν αναμενόμενα για τα μέλη του Συμβουλίου, κατέληξε η Vasilic.

Η πρωθυπουργός Ana Brnabic ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη τα «καθήκοντα» της, αλλά δεν λέει το πότε.

«Έχουμε κάνει πολλά για την εκπλήρωση των συστάσεων της έκθεσης GRECO. Δεν έχουν υλοποιηθεί όλα, αλλά θα τα κάνουμε. Κανένα πρόβλημα. Πιστεύω απολύτως ότι το κράτος δικαίου είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων (της κυβέρνησης)», δήλωσε η Brnabic νωρίτερα αυτή την εβδομάδα./ibna