Για μεμονωμένο περιστατικό, κάνει λόγο ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Για μεμονωμένο περιστατικό, κάνει λόγο ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Συλλέγονται στοιχεία και αξιοποιούνται όλες οι πληροφορίες

του Μιχάλη Μιχαήλ

Για μεμονωμένο περιστατικό έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σε σχέση με το αντικείμενο που έπεσε χθες στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα συστήματα ώστε να εντοπίζει και να αναχαιτίζει τέτοιου είδους πυραύλους αλλά δεν είναι δέκτης πυραυλικών επιθέσεων έτσι ώστε αυτά τα συστήματα να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες.

Σε δηλώσεις στο ΚΕΝ Λάρνακας και ερωτηθείς αναφορικά με τον πύραυλο που πιστεύεται ότι έπεσε χθες στα κατεχόμενα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη φίλιων χωρών, αξιολογούμε όλες τις πληροφορίες και συλλέγουμε νέες πληροφορίες αναφορικά με το αντικείμενο που έπεσε χθες στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Στο τέλος της ημέρας θα αξιολογήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να καταλήξουμε στο δικό μας συμπέρασμα».

Ο Υπουργός συνέστησε «υπομονή έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα που να είναι αξιόπιστο και όχι ένα αποτέλεσμα που απλώς να καταλήξει κάπου», λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες τις οποίες εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούμε να τις αξιολογήσουμε με τον δικό μας τρόπο, αφού ούτε τα τεκμήρια ούτε και η σκηνή είναι υπό τον έλεγχο μας. Ερωτηθείς κατά πόσον εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει άλλη εκτίμηση από αυτήν που εκφράζεται εκ μέρους των κατοχικών αρχών, ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε πως «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το συμπέρασμα, που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεν είναι και το τελικό, από τις έρευνες που διεξάγουν. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστώ υπομονή» είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ληφθούν ορισμένες ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία όταν τελικά διασαφηνιστεί τι ακριβώς είναι το αντικείμενο που έπεσε χθες στον Πενταδάκτυλο, είπε πως «το σίγουρο – και αυτό είναι ανεξαρτήτως συμπερασμάτων για την αιτία – (είναι) πως κατατάσσουμε το γεγονός ως ένα μεμονωμένο περιστατικό». Υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, «δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη και την περίοδο που διανύουμε στην Κύπρο και να μην μεγαλοποιούμε ένα συμβάν». Επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι έρευνες και ότι η κοινωνία δεν πρέπει να ανησυχεί.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που σημειωθεί ξανά παρόμοιο περιστατικό και κατά πόσον διαθέτει η Κύπρος συστήματα αναχαίτισης, ο Υπουργός απάντησε πως «είμαι απόλυτα ξεκάθαρος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα συστήματα έτσι ώστε να εντοπίζει και στη συνέχεια να αναχαιτίζει τέτοιου είδους πυραύλους». Από την άλλη, πρόσθεσε, «σ’ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δέκτης πυραυλικών επιθέσεων, έτσι ώστε αυτά τα συστήματα να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες».

 Στείλαμε μήνυμα στην Συρία μέσω Τουρκίας, δήλωσε ο Τατάρ

Στείλαμε μήνυμα στην Συρία να είναι προσεκτική, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή όπου προέβη στην εκτίμηση πως θεωρούν ότι πρόκειται είτε για ατύχημα είτε για εκτροχιασμό του πυραύλου από τον στόχο του και γι’ αυτό έπεσε σε έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ μιλούσε σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού «Α χαμπέρ» όπου σημείωσε πως πρόκειται για τον ίδιο τύπου πύραυλο που είχε πέσει σε περιοχή του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας πέρυσι και προερχόταν από την Συρία. Εξέφρασε δε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Ο κ. Τατάρ υπογράμμισε την σημασία του να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός και πρόσθεσε ότι ως «αρχές της τδβκ» – κατά την έκφρασή του – μέσω της Τουρκίας έστειλαν στην Συρία το μήνυμα ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πιστεύουν πως το ψευδοκράτος αποτέλεσε εν γνώσει στόχο κάποιου./ibna