Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου καλοβλέπει την κοιλάδα του Πρέσεβο

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου καλοβλέπει την κοιλάδα του Πρέσεβο

Ο διάλογος για την εξομάλυνση των δεσμών με τη Σερβία έχει ανασταλεί τους τελευταίους επτά μήνες, αλλά οι ιδέες για ανταλλαγές εδαφών εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος στο κοινοβούλιο απαιτώντας η Κοιλάδα του Πρέσεβο (μια περιοχή στη νότια Σερβία που κατοικείται στην πλειοψηφία της από Αλβανούς) να ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο.

«Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να σεβαστεί τη βούληση των Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του δημοψηφίσματος του 1992, να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Thaci.

Ο ίδιος ζήτησε από όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε.

Ωστόσο, τέτοιες ιδέες όπως αυτές που προτάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για την ανταλλαγή εδαφών ως μέσο ομαλοποίησης των δεσμών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, προκάλεσαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις από τον Ramush Haradinaj και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν ότι το ζήτημα των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε όταν η χώρα δήλωσε την ανεξαρτησία της.

Ηγέτης του αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, δήλωσε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο ότι οι ιδέες του προέδρου δεν έχουν βοηθήσει τους Αλβανούς που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο./ibna