Κύπρος: Ποια η ετοιμότητα συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας

Κύπρος: Ποια η ετοιμότητα συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας

Τι ακολουθεί μετά το συμβάν με τον πύραυλο S-200 στον Πενταδάχτυλο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η Κύπρος διαθέτει συστήματα που της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία αλλά ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν, και αναλόγως των περιστάσεων, με αφορμή τη συντριβή αντικειμένου στα κατεχόμενα, που πιστεύεται πως είναι πύραυλος. Φαίνεται να πρόκειται για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό, λένε αρμόδιες πηγές, που δεν δικαιολογεί να υπάρχει ετοιμότητα σαν να γίνεται πόλεμος ή να υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Αξιολογώντας πάντοτε τις πληροφορίες πράττεις με βάση τα στρατιωτικά πρωτόκολλα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν και να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν οι περιστάσεις στις οποίες να δικαιολογείτο να ήταν σε ετοιμότητα αυτά τα συστήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να έχουμε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας, σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως το συμβάν στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως στόχος του πυραύλου δεν ήταν η Κύπρος.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε στο κυπριακό πρακτορείο πως κάθε ημέρα «αξιολογούμε πληροφορίες που έχουν σχέση με την άμυνά μας και δεν υπήρχε ίχνος αιτιολόγησης για ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων. Το περιστατικό αξιολογείται σε κάθε του λεπτομέρεια. Ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς μας με χώρες από τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντλήσουμε κάποια πληροφόρηση στα πλαίσια αξιολόγησης του όλου περιστατικού, ώστε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα, σημείωσε η ίδια πηγή. Σημειώνεται πως μεταξύ των χωρών αυτών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο».

Στο μεταξύ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρήστος Πέτρου, δήλωσε πως «ένας πύραυλος που μπαίνει στο FIR μας σίγουρα είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που μας ανησυχεί. Τέτοιου είδους περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, κυρίως αυτών που είναι στη φάση είτε της προσγείωσης είτε της απογείωσης ή για οποιουσδήποτε λόγους κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο», επεσήμανε.

Στα ΗΕ δίνει το ψευδοκράτος τις έρευνες

Πέντε ακόμα κομμάτια του εν λόγω αντικειμένου που πιστεύεται ότι είναι πύραυλος και συνετρίβη στο Βουνό, εντοπίστηκαν χθες αργά. Ένα κομμάτι βρέθηκε στο Τζιάος και τέσσερα στην Κυθρέα. Το ψευδοκράτος την ίδια ώρα θέτει υπόψη του ΟΗΕ και των ενδιαφερόμενων χωρών το επεισόδιο με τον πύραυλο και η Τουρκία στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, από την έκρηξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκαν από την πτώση πυραύλου στην περιοχή Βουνό, λόγω του ότι ήταν εκτός κατοικημένης περιοχής, δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην ‘κυβέρνηση της τδβκ’ και τον ΄λαό΄ της», αναφέρει.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «οι αρχές της ‘τδβκ’ θέτουν υπόψη του ΟΗΕ και των ενδιαφερόμενων χωρών το επεισόδιο και η χώρα μας στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες»./ibna