Ρωσικό ΥΠΕΞ για Ν/σ Ρούμπιο-Μενέντεζ: Μια ανεξάρτητη χώρα τίθεται ενώπιον τεχνητών διλημμάτων

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Ν/σ Ρούμπιο-Μενέντεζ: Μια ανεξάρτητη χώρα τίθεται ενώπιον τεχνητών διλημμάτων

του Μιχάλη Μιχαήλ

Αντίδραση καταγράφηκε από τη ρωσική πλευρά μετά τη γνωστοποίηση του αμερικανικού νομοσχεδίου, το East Med Act, και αυτά που προβλέπει κυρίως για την Κύπρο. Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται τροποποίηση, την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει «ατυχή» και η οποία διασυνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με το ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αρνηθεί πρόσβαση στα λιμάνια της για σκοπούς ανεφοδιασμού, σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία.

Θεωρούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες να τεθεί μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα ενώπιον τεχνητών διλημμάτων με ποιον θέλει να είναι – είτε με τη Μόσχα, είτε την Ουάσιγκτον – ως κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το υπό συζήτηση αυτή την περίοδο στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο, δημιουργεί σειρά ερωτημάτων σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στη συνεργασία της Ρωσίας με τη Λευκωσία.

Προστίθεται πως το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της κυπρο – αμερικανικής συνεργασίας περιέχει πρόνοια που στοχεύει άμεσα στο να υπάρξει ρήξη στη ρωσο – κυπριακή συνεργασία. Η Ρωσία πάντα υποστηρίζει την αρχή της μη ανάμιξης στις σχέσεις μεταξύ άλλων χωρών.

Θεωρούμε ότι και στο δικό μας μακροχρόνιο διάλογο με την Κύπρο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται, τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Καταλήγει αναφέροντας πως σε περίπτωση έγκρισης του εγγράφου αυτού πρόθεση είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη στη δική μας γραμμή εξωτερικής πολιτικής τις επιπτώσεις του, καταλήγει το ρωσικό ΥΠΕΞ./ibna