Βουλγαρία: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επαναφέρει την Arkad ως νικητή του διαγωνισμού για επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου

Βουλγαρία: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επαναφέρει την Arkad ως νικητή του διαγωνισμού για επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας (CPC) αποφάσισε την επαναφορά της εταιρείας Arkad Engineering and Constructions από τη Σαουδική Αραβία ως νικητή του διαγωνισμού για το σχεδιασμό και την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, που είναι απαραίτητη για το χειρισμό του αερίου που προέρχεται από τον Τurkish Stream.

Τον περασμένο μήνα, ο βουλγαρικός διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz απέρριψε την πρόταση της κοινοπραξίας Arkad, καθότι η εν λόγω κοινοπραξία δεν κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι την λήξη της προθεσμίας που ήταν η 27η Μαΐου, κάνοντας γνωστό ότι ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Bonatti θα αναλάβει την κατασκευή της συνέχειας του αγωγού Turkish Stream επί βουλγαρικού εδάφους.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Bonatti δήλωσε στην Bulgartransgaz ότι ήταν διατεθειμένος να προσφέρει έκπτωση 31,1% στην τιμή που είχε αρχικά προσφερθεί, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να αλλάξει την απόφασή της, με την Arkad να καταθέτει επίσημη καταγγελία στην CPC.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η απόφαση της Bulgartransgaz ήταν παράνομη επειδή δεν πληρούσε τις νομικές απαιτήσεις που είναι απαραίτητες για την εταιρεία να τροποποιήσει την απόφασή της για την ανάθεση της σύμβασης.

Η Bulgartransgaz ενήργησε επίσης παρανόμως με την μονομερή επιβολή προθεσμίας υπογραφής της σύμβασης και ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον δεύτερο διαγωνιζόμενο πριν λήξει η προθεσμία αυτή. Επιπλέον, ο δεύτερος υποψήφιος δεν θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα να αλλάξει την προσφορά του τιμήματος μετά την υποβολή της προσφοράς, δήλωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η CPC δήλωσε ότι μέρος της καταγγελίας της Arkad, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι η αντίπαλη κοινοπραξία της δεν πληρούσε τα κριτήρια υποβολής προσφορών, δεν αποτέλεσε αντικείμενο κανονιστικής απόφασης. Η απόφαση του ρυθμιστή μπορεί να προσβληθεί στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο εντός 14 ημερών.

Μια τέτοια προσφυγή θα καθυστερούσε, ωστόσο, περαιτέρω την έναρξη της κατασκευής. Ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη αμφισβητήσει εάν η Βουλγαρία θα μπορέσει να ολοκληρώσει εγκαίρως το έργο, με παραδόσεις αερίου από τον Turkish Stream στα σύνορα με τη Σερβία, που αναμένεται να αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους και να φτάσουν στο μέγιστο βαθμό μέχρι το τέλος του 2020./ibna