Η αποκάλυψη της επιστολής Καραμανλή και το τέλος μιας (πολιτικής) εποχής

Η αποκάλυψη της επιστολής Καραμανλή και το τέλος μιας (πολιτικής) εποχής

Λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές η αποκάλυψη μιας επιστολής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Τζώρτζ Μπούς το 2005 σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της, τότε πΓΔ της Μακεδονίας, ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Η πρόταση για διπλή ονομασία χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

Η εφημερίδα Documento έφερε στο φως επιστολή του τότε πρωθυπουργού στον πρόεδρο των ΗΠΑ στην οποία ο Κ. Καραμανλής τοποθετείται επί του προσχεδίου της πρότασης Νίμιτς, τρία χρόνια πριν την Σύνοδο του Βουκουρεστίου αναφέροντας πως  αν και απέχει από τις θέσεις της Αθήνας, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή  ως βάση για την επίτευξη λύσης. Η επιστολή τοποθετείται έναν χρόνο περίπου αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την τότε, πΓΔ της Μακεδονίας, με τη συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής ενημερώνει τον Τζ. Μπους ότι η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι “Republika Makedonija-Skopje” με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη, για κάθε επίσημη χρήση εντός του συστήματος του ΟΗΕ.  Επιπλέον,  ενθαρρύνει και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση. Το συνταγματικό όνομα “Republika Makedonija” θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή.

Για τακτική κίνηση μιλούν κύκλοι του Καραμανλή

Την αυθεντικότητα της επιστολής επιβεβαίωσαν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ωστόσο  πως δεν πρόκειται για ελληνική πρόταση, αλλά πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. “Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Μεγάλη υποκρισία της Ν.Δ.

Μεγάλη υποκρισία καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας για την στάση του αρχηγού της Ν.Δ. όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, αφού όπως υπογραμμίζει, γνώριζε την στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. εκείνη την περίοδο αλλά και την επιστολή Καραμανλή.

“Στήσανε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ψεύδος μια σκευωρία εις βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε ένα μεγάλο διχασμό με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ εμένα προσωπικά”, αναφέρει σε σημερινή του συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να ζητήσει “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό.

Το τέλος της “σχέσης” του ΣΥΡΙΖΑ με “Καραμανλικά” στελέχη

Πέραν της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο κομμάτων που προκαλεί αυτή η αποκάλυψη – υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα πως στις διαπραγματεύσεις πριν το Βουκουρέστι ήταν στο τραπέζι η διπλή ονομασία χωρίς συνταγματική αναθεώρηση – οδηγεί και σε εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην πρωθυπουργός, που επέλεγε να μένει αμέτοχος στην δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, έχει βγει μπροστά προς στήριξη του Κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, για πρώτη φορά η διακυβέρνηση Καραμανλή μπαίνει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα με συχνές επικρίσεις για το έλλειμμα που “άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια”.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει ήδη απο το 2015 σε συνεργασίες με πολιτικά πρόσωπα που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν εν μέρει κομμάτι αυτού αλλά και υπουργοί, όπως ο υφυπουργός δικαιοσύνης. Και φυσικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος σημειωτέον, αρνείται να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Η κατά μέτωπο επίθεση στην περίοδο Καραμανλή αλλά και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, σηματοδοτεί όπως φαίνεται την ρήξη αυτής της τακτικής συμπόρευσης./ibna