Μείωση του brain drain στην Κροατία

Μείωση του brain drain στην Κροατία

Μείωση του αριθμού των Κροατών που επιλέγουν τον «δρόμο» της μετανάστευσης για να βρουν καλύτερο εργασιακό μέλλον και ταυτόχρονα αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών από την Κροατία που επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους, καταγράφουν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι από το 2013 και μετά, περίπου 300.000 Κροάτες έφυγαν από τη χώρα για να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες που θα τους προσέφεραν καλύτερη οικονομική προοπτική και βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο. Το 2018 καταγράφηκε -για πρώτη φορά -επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μετανάστευσης και, παράλληλα, αύξηση των Κροατών (περίπου 26.000 πολίτες) που επέλεξαν να επιστρέψουν.

Παρά το γεγονός αυτό, το μεταναστευτικό «ισοζύγιο» παραμένει αρνητικό και ο αριθμός όσων έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια είναι περίπου 13.000 υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των πολιτών που επέστρεψαν.

Ωστόσο, ο αριθμός των πολιτών που αποφάσισαν να φύγουν από την Κροατία ανήλθε -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος του 2018- σε 39.000 άτομα, μειωμένος σε σχέση με τα 47.000 άτομα το 2017.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσωρινών αδειών διαμονής για αλλοδαπούς που εγκρίθηκε το 2018 διαμορφώθηκε σε 43.219, σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με το 2016. Περίπου το 80% του συνόλου των προσωρινών αδειών αφορά σε πολίτες από το Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία./ibna