Ενορχηστρώνει η Σερβία ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου;

Ενορχηστρώνει η Σερβία ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου;

Οι παράλληλες δομές της Σερβίας στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα υποχρέωσαν όλα τα καταστήματα και άλλους οικονομικούς φορείς να κλείσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τελωνειακών δασμών στα σερβικά προϊόντα κατά 100% που επέβαλαν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου πέρυσι.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρηματιών στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Rados Petrovic, δήλωσε ότι το μέτρο αυτό θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Πρίστινα καταργήσει αυτόν τον φόρο.

«Έχουμε ήδη στείλει σαφή προειδοποίηση ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε από αυτόν τον φόρο. Η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να διαρκεί μέχρι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αγαθά στα καταστήματά μας”, δήλωσε ο Petrovic.

Ο Petrovic πρόσθεσε ότι οι αρχές του Βελιγραδίου έχουν υποσχεθεί ότι οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου θα εγκαταλειφθούν να πεινάσουν και ότι καλεί τη διεθνή κοινότητα «να εμπλακεί σε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Ο δήμαρχος της Μιτρόβιτσα, Agim Bahtiri, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σερβία να εφαρμόσει το σχέδιό της για τη δημιουργία μιας τεχνητής ανθρωπιστικής κρίσης στο βορρά./ibna