Προσπάθειες για να φθάσει τα… 20 bcm ο ΤΑΡ

Προσπάθειες για να φθάσει τα… 20 bcm ο ΤΑΡ

Ανοίγει σήμερα, 1η Ιουλίου, η πλατφόρμα για το market test για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το έργο επιχειρεί να εκτιμήσει το ενδιαφέρον που υπάρχει προκειμένου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να δεσμεύσουν δυναμικότητα στον αγωγό ΤΑΡ πέραν εκείνης των 10 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Εάν σε αυτή την πρώτη, μη δεσμευτική φάση, καταγραφεί ενδιαφέρον τότε η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το έργο θα μελετήσει τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν, θα γνωστοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα και τις τιμές που θα ισχύσουν και θα προχωρήσει στην δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test με την υπογραφή των ανάλογων συμβάσεων και συμβολαίων, η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Στόχος είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ να αυξήσει την δυναμικότητα του από τα 10 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα 20 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η προϋπόθεση ωστόσο για να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει η ανάλογη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται  η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της κοινοπραξίας που ελέγχει τον “προάγγελο”, ως προς αγωγό ΤΑΡ, αγωγό Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline – TANAP, Saltuk Duzyol, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «θα είμαστε έτοιμοι έως την 1η Ιουλίου για να ξεκινήσουμε τις πρώτες παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να ξεκινήσει η εμπορική αξιοποίηση του αγωγού ΤΑΡ», επισημαίνοντας ότι όλες οι υποδομές που συνθέτουν και συνιστούν το έργο, (σταθμοί συμπίεσης, κτλ.) θα είναι σε θέση να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

Σε σημερινή ανακοίνωση της, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι «ο αγωγός TANAP, ο οποίος είναι ο βασικός πυλώνας του Νότιου Διαδρόμου, είναι έτοιμος να μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη από την 1η Ιουλίου 2019»./ibna