Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει τις πρώτες ημέρες στην εξουσία – Πρωτιά Ν.Δ. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει τις πρώτες ημέρες στην εξουσία – Πρωτιά Ν.Δ. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 32,3%, έναντι 24,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,9% και στη συνέχεια το Κομμουνιστικό Κόμμα με 4,3%, η Χρυσή Αυγή με 3,2%, η Ελληνική Λύση με 3,1%, το ΜέΡΑ 25 με 2,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Πλέυση Ελευθερίας με 1,1%. Η απροσδιόριστη ψήφος ανέρχεται στο 14,8% του δείγματος.

Σύμφωνα με την MRB, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 155 έως 163 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να κάνει σχέδια για τις πρώτες του ημέρες ως πρωθυπουργός, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως η Βουλή δεν θα διακόψει για το Καλοκαίρι, προκειμένου να επιτρέψει νομοθετικές ενέργειες από τη νέα κυβέρνηση.

Μετά τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης στα μέσα Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να υποβάλει σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση κυβερνητικών και άλλων κεντρικών θεσμών. Θα αναληφθεί, επίσης, δράση για να εξασφαλιστεί η ταχεία λήψη αποφάσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μεταρρυθμίσει τον ποινικό κώδικα, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα στη Βουλή από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου θα παρθούν μέτρα για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ καταρτίζονται και διατάξεις υπέρ της ανάπτυξης.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. περιλαμβάνουν σχέδια για την υποβολή νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση του νόμου περί ασύλου./ ibna