Κινδυνεύει η Βόρεια Μακεδονία από μία νέα προσφυγική κρίση;

Κινδυνεύει η Βόρεια Μακεδονία από μία νέα προσφυγική κρίση;

Τα στρατόπεδα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Μακεδονία φαίνονται άδεια, αλλά οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Τον Απρίλιο, τα κέντρα προσφύγων της χώρας καλωσόρισαν 22 άτομα, ενώ το Μάιο 19 άτομα.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα έχει γίνει λόγος ανησυχίας για τις αρχές, γεγονός που ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές διέλευσης των συνόρων. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 4500 άνθρωποι εμποδίστηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα.

«Έχουμε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Ελλάδα και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα σύνορα. Συνεργαζόμαστε με τον Frontex και άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Oliver Spasovski.

Ο Mersiha Smailovic, του οργανισμού Legis, λέει ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και ότι η πλειοψηφία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη Βόρεια Μακεδονία ως χώρα διέλευσης στις χώρες της ΕΕ.

Πριν από δύο χρόνια, η Βόρεια Μακεδονία αντιμετώπισε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων που προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή./ibna