Μαζική αποχή και κατηγορίες για νοθεία στις μονοκομματικές εκλογές στην Αλβανία

Μαζική αποχή και κατηγορίες για νοθεία στις μονοκομματικές εκλογές στην Αλβανία

Τρεις ώρες από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες στην εκλογική διαδικασία των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία συμμετοχής στις εκλογές, ανά την επικράτεια και ανά Δήμο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, προσήλθαν στις κάλπες συνολικά σε επίπεδο επικράτειας, 771.863 ψηφοφόροι, που ισοδυναμούν με το 21,6% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Αμέσως μετά τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή,  ο Γ.Γ του Δημοκρατικού Κόμματος Γκαζμέντ Μπάρδι, σε συνάντηση με τους δημ/φους,  διέψευσε αυτά τα στοιχεία, τονίζοντας ότι η Αντιπολίτευση είχε τους δικούς της ανθρώπους στα εκλογικά τμήματα και διαθέτει ακριβή στοιχεία ως προς τη συμμετοχή. Ο Μπάρδι κατηγόρησε την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ότι καθυστέρησε  τρεις ώρες  την ανακοίνωση για τα στοιχεία συμμετοχής  – πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ – προκειμένου να έχει χρόνο να τα νοθεύσει. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, δήλωσε ο Μπάρδι, νόθευσε τα στοιχεία συμμετοχής μετά από εντολή που έλαβε από τον Εντι Ράμα.

Σύμφωνα με το  ΔΚ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη σημερινή ψηφοφορία ήταν 534 528 άτομα ή 15,12%.

Δηλώσεις του Rama για τις εκλογές

Ο Edi Rama εμφανίστηκε δύο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ενώπιον οπαδών του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που τον περίμεναν με επευφημίες και  δήλωσε «σήμερα πετύχαμε μια δύσκολη νίκη, την πιο δύσκολη που θυμάμαι».

Σήμερα, δήλωσε ο Ράμα, ήταν η 30η Ιουνίου μιας Αλβανίας, η οποία για πολλούς μήνες βίωσε το δράμα ενός βαθέως πολιτικού διχασμού, τον οποίο εμπνεύστηκαν, υπέθαλψαν και οργάνωσαν  για να σταματήσουν την πορεία μας προς τα εμπρός.

«Σήμερα ήταν η ημέρα κανονικών δημοτικών εκλογών οι οποίες, μήνα με το μήνα, μετατράπηκαν σε ιστορική αντιπαράθεση ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, μεταξύ κράτους και αντι-κράτους, μεταξύ ατιμωρησίας και δικαιοσύνης, μεταξύ βίας και ελπίδας για το μέλλον, μεταξύ Αλβανίας του παλαιού  και Αλβανίας του δικαίου που θέλουμε να κτίσουμε».

Στη συνέχεια ο Edi Rama ευχαρίστησε  τις ΗΠΑ, την Ε.Ε  και την Αποστολή του ΟΑΣΕ για όσα πρόσφεραν γι΄ αυτές τις εκλογές, αλλά και τους ζήτησε συγνώμη «για τις απειλές, τις επιθέσεις  που δέχθηκαν από την αντιπολίτευση»

Η 30η Ιουνίου, συνέχισε, ανήκει πλέον στην ιστορία,  από αύριο και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, θα είναι η περίοδος εξόφλησης του χρέους μας απέναντι σε όλους εκείνους που έδωσαν σήμερα τη νίκη στην Αλβανία. Πρόκειται για ένα τεράστιο χρέος, το οποίο όμως εγώ αποδέχομαι και δεν φεύγω, μολονότι γνωρίζω καλά πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση.

Δηλώσεις του προέδρου του ΔΚ και Αρχηγού της Αντιπολίτευσης Lulzim Basha

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Αρχηγός της Αντιπολίτευσης Lulzim Basha δήλωσε «Σήμερα οι Αλβανοί ψηφοφόροι, εγκατέλειψαν μαζικά τη φάρσα της μονοκομματικής ψηφοφορίας του Rama, το 85% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παράνομη μονοκομματική ψηφοφορία».

«Σήμερα, τον Rama τον εγκατέλειψαν και οι σοσιαλιστές, διότι αυτόν σήμερα  τον υπερψήφισαν λιγότεροι από ό,τι το 2015 και το 2017. Ο Rama και η παρέα του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέβηκαν  υποψήφιοι μόνοι τους, ψήφισαν μόνοι τους, καταμέτρησαν μόνοι τους  και πιστοποιούσαν το αποτέλεσμα μόνοι τους. Αυτή είναι η τραγική παρωδία της δημοκρατίας, του συντάγματος και  του κράτους δικαίου. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, το πειθήνιο αυτό εργαλείο του Rama, παραβίασε κάθε άρθρο του Συντάγματος, το σημερινό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει κάθε κατηγορία που εμείς έχουν κάνει εναντίον του Rama.

Αυτό αποδεικνύει ότι το καθεστώς Rama νοθεύει τις εκλογές, ακόμα  και στην περίπτωση που διεξάγει ψηφοφορίες χωρίς αντίπαλο και ελέγχει τα πάντα. Σήμερα αποδείχθηκε ότι  με το Rama επικεφαλής, στην Αλβανία δεν μπορεί να γίνουν ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

«Σας είμαι ευγνώμων που ανταποκριθήκατε στην έκκληση για να αποφύγετε τη βία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Αλβανούς που εγκατέλειψαν μαζικά και αρνήθηκαν με περιφρόνηση  τη φάρσα  και το καθεστώς Rama, σημείωσε ο Basha. Το κάνατε αυτό προς όφελός σας, για την οικογένειά σας και τα παιδιά σας, το κάνατε για την ελευθερία σας, για την Αλβανία και την πραγματική δημοκρατία»./ibna