Άλλη μία έκπληξη από τον Τραμπ

Άλλη μία έκπληξη από τον Τραμπ

«Για τους S-400 στην Τουρκία δεν φταίει ο Ερντογάν αλλά ο Ομπάμα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσαν όσους  περίμεναν κακό και ψυχροπολεμικό κλίμα στη συνάντηση τους στη σύνοδο των G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Απόρησαν και οι ίδιοι οι Τούρκοι όταν ο Τραμπ ερωτηθείς εάν θα εφαρμοστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτω  S-400 δήλωσε πως ᾽᾽ υπήρχαν αδικίες στην περίοδο του Ομπάμα κατά της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αγοράσει τα αμυντικά συστήματα Patriotάλλα η διοίκηση του Ομπάμα δεν επέτρεψε την πώληση και υπήρχαν αδικίες κατά της Τουρκίας᾽᾽. Ο Τραμπ  προχώρησε και περισσότερο και είπε ᾽᾽πως ο Ερντογάν μας επέστρεψε τον Πάστορα Μπράνσον. Κανείς δεν το είχε καταφέρει αυτό. Μπόρεσε ο Ομπάμα; Όχι! Ο Ερντογάν κατά την άποψη μου είναι ισχυρός. Στην ένταση αυτή(σ.σ. S-400) ο Ερντογάν δεν φταίει.  Εγώ επικοινωνώ καλά μαζί του και θεωρώ πως αδικήθηκε. Σκέφτομαι φυσικά τη χώρα μου όμως δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια στην Τουρκία

Ο Τραμπ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επίσης είναι φιλική χώρα με τις ΗΠΑ και κατάφεραν πολλά και είναι εμπορικός εταίρος της χώρας του.

Ουσιαστικά ο Τραμπ άφησε παράθυρο να μην επιβληθούν κυρώσεις, αλλά να αναζητεί μία άλλη λύση. ᾽᾽Εξετάζουμε διάφορες λύσεις᾽᾽ τόνισε ο πλανητάρχης.

Εξάλλου φάνηκε να επιρρίπτει μεγαλύτερη ευθύνη στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα από ό,τι στην ίδια την Άγκυρα. ᾽᾽Έχουμε μία περίπλοκη κατάσταση, γιατί δεν επετράπη (στον Ερντογάν) να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Έτσι αποφασίζει να αγοράσει το ανταγωνιστικό σύστημα και ξαφνικά του λένε: ¨”Τώρα μπορείς να αγοράσεις το δικό μας σύστημα᾽᾽ είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. ᾽᾽Δεν μπορείς να κάνεις έτσι δουλειές . Δεν είναι καλό᾽᾽ πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί ᾽᾽κάποια στιγμή᾽ την Τουρκία, αλλά δεν θέλησε να πει εάν αυτή μπορεί να έρθει τον Ιούλιο ή πολύ αργότερα.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του προέδρου μπροστά στις κάμερες, το Κογκρέσο εξακολουθεί να απειλεί με αυστηρές κυρώσεις την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης και ανέφερε πως ο Αμερικανός ομόλογος του στις δηλώσεις του στον Τύπο ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά φαίνεται πως έθεσε στην Ουάσιγκτον και το ενδεχόμενο της ακύρωσης των εμπορικών συμφωνιών που έχει με τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που τις επιβληθούν κυρώσεις. ᾽᾽Ενώ προχωράμε την αγορά των S-400, από την Lockheed Martin αγοράζουμε αεροσκάφη Boeing. Αγοράζουμε 100 αεροσκάφη Boeing. Στον κόσμο της ελεύθερης οικονομίας εμείς δεν μπερδεύουμε τα ζητήματα αυτά.

Ο τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η συμφωνία των S-400 έχε ολοκληρωθεί κι έχει φτάσει στο σημείο της παραλαβής ᾽᾽στη φάση αυτή δεν αρμόζει σε μια χώρα σαν την Τουρκία να αρνηθεί και να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή᾽᾽.

Νέος εχθρός της Τουρκίας ο Χαφτάρ στη Λιβύη

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να στοχεύουν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία.

«Θα υπάρξει πολύ βαρύ τίμημα για εχθρικές συμπεριφορές ή επιθέσεις, θα αντιδράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και σφοδρό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu./ibna