Προς ένα νέο δικομματισμό

Προς ένα νέο δικομματισμό

του Σπύρου Γκουτζάνη

Μία εβδομάδα πριν την κάλπη τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων και αποφεύγοντας τις προκλήσεις του πολιτικού του αντιπάλου διατηρεί ή και αυξάνει την διαφορά των ευρωεκλογών.

Η σύσταση προς τα κομματικά στελέχη και τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ είναι σαφής: να αποφεύγουν εκφράσεις έπαρσης, αλαζονείας και ρεβανσισμού και να μην απαντούν σε προκλήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ακόμη και το ντιμπέιτ, παρότι η άρνηση σε κάθε περίπτωση είχε κόστος, καθώς η έντονη αντιπαράθεση και η πόλωση ευνοεί την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι δημοσιευμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά και αυτές που έχουν στα συρτάρια τους τα πολιτικά επιτελεία δείχνουν ότι η ΝΔ κινείται προς την αυτοδυναμία και ίσως το 40%. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και λυμένα τα χέρια για να διορίσει την κυβέρνησή του δίχως πολλές εκπτώσεις σε συμφέροντα και να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του για ικανό χρονικό διάστημα. Την τελευταία εβδομάδα που απομένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, αλλά θα επικεντρώσει στην Βόρειο Ελλάδα, με στόχο να περιορίσει και ακόμη να αφήσει εκτός Βουλής την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αφενός γιατί η  Ελληνική λύση αντλεί από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων και αφετέρου εάν μείνει εκτός βουλής έστω και 2,99 % μειώνει σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί την αντίθετη τακτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του τον προκαλεί προσωπικά ενώ αποδομεί με σκληρούς όρους το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη που έχει αρκετά κενά. Ενίοτε ανεβάζει υπερβολικά του τόνους, όπως έγινε στην Δραπετσώνα, και υπενθυμίζει την ροπή της οικογένειας προς την διαπλοκή και τις σχέσεις της με τους κουμπάρους. Στόχος του είναι, επισείοντας τον κίνδυνο Μητσοτάκη, να πείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς να πάνε στην κάλπη την επόμενη Κυριακή.

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν είναι άσχημα, με δεδομένη την κυβερνητική φθορά και επιπλέον την αναιρετική της αριστερής του φυσιογνωμίας εφαρμογή των μνημονίων. Οι ίδιες μετρήσεις λοιπόν, δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση αποφεύχθηκε το ανοικτό την επομένη των ευρωεκλογών ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης που θα είχε διαλυτικές συνέπειες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται πάνω από 25% και ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί μεταξύ 28% -30%. Άλλωστε και ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα, πέρα από αυτά που για ευνόητους λόγους διακηρύσσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι να κόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Δευτερευόντως να καταγράψει υψηλά ποσοστά που θα τον καταστήσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο αδιαμφησβήτητος κυρίαρχος στον χώρο της κεντροαριστεράς. Θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να ανασυγκροτήσει ή και να επανιδρύσει το κόμμα του, να δώσε σάρκα και οστά στην Προοδευτική Συμμαχία και να καθαρίσει οριστικά το τοπίο με το Κίνημα Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα, όπως ατυχώς προέβλεψε ο πολιτικός του αντίπαλος. Έδωσε σχεδόν μόνος του μία προεκλογική μάχη δύο μηνών και πιστώνεται την διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο στην αρχή της περιόδου κάποια σενάρια τον έφερναν κάτω από 20%.

Εν τέλει με τους δύο πρώτους σε υψηλά ποσοστά και καθώς τα κόμματα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπιέζονται, με την Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 να είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης, όλα δείχνουν ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα προκύψει ο νέος δικομματισμός. /ibna