Κλινήρης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας-υποβλήθηκε σε εγχείρηση

Κλινήρης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας-υποβλήθηκε σε εγχείρηση

Ένα λάθος πάτημα του προξένησε τραύμα στο μηρό-επικοινωνία με Παυλόπουλο

του Μιχάλη Μιχαήλ

Υποκεφαλικό κάταγμα δεξιού μηρού υπέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αποτέλεσμα την εισαγωγή του χθες το απόγευμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο για εγχείρηση. Το τραύμα προήλθε από ένα λάθος βηματισμό του Κύπριου Προέδρου. Η εγχείρηση κράτησε δυο ώρες, ήταν επιτυχής και αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Με τον Κύπριο Πρόεδρο επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Ευχές για ταχεία ανάρρωση έλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος και από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Τέθηκε όμως παράλληλα ζήτημα εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τον τραυματισμό του Προέδρου, στην ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που για την Κύπρο είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον αναμενόταν να φέρει στο προσκήνιο και τις τουρκικές προκλήσεις.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα εκπροσωπηθεί τελικά στην ειδική Σύνοδο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ.

«Βεβαίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σκοπό και να συμμετάσχει ενεργά και ενδεχομένως να παίξει ρόλο στις διαβουλεύσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν και γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός του ζητήματος που απασχολεί την ΕΕ με τη συγκρότηση των θεσμικών οργάνων, αυτές τις μέρες υπάρχει και το κυπριακού ενδιαφέροντος θέμα. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε όλοι ότι η Κυβέρνηση κάνει τα ανάλογα διαβήματα και παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, από τη διπλωματική Υπηρεσία, από τον Υπουργό Εξωτερικών, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας θα γίνουν οι επαφές που αυτές τις μέρες επιβάλλονται σε σχέση με τις αποφάσεις που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ειδικά για τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τουσκ θα προβεί εκ μέρους του Προέδρου σε  αναφορές για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η αυριανή δεν είναι μια Τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μια συνεδρίαση που έχει ως αντικείμενο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και της απαραίτητης επιλογής και Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που σχετίζεται με τις υπόλοιπες προεδρίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είχε κάποιες επαφές στο περιθώριο της Συνόδου. Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη άλλα θέματα και για αυτό λέμε ότι οι διαβουλεύσεις, οι διπλωματικές παραστάσεις ούτως ή άλλως γίνονται»./ibna