Πολίτης της Β-Ε συνελήφθη στη Γερμανία με κατηγορίες για τρομοκρατία

Πολίτης της Β-Ε συνελήφθη στη Γερμανία με κατηγορίες για τρομοκρατία

Ο επικεφαλής των Γραφείων Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, σύμβουλος του υπουργού, Nebojša Regoja, επιβεβαίωσε τις εκθέσεις των ΜΜΕ σχετικά με τη σύλληψη ενός πολίτη της Β-Ε στη Γερμανία.

Όπως δήλωσε ο Regoja, η πρεσβεία της Β-Ε στο Βερολίνο έλαβε στις 28 Ιουνίου 2019 τις επίσημες πληροφορίες από την αρμόδια εισαγγελική αρχή στη Δρέσδη ότι βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Βασικό Ελεγκτικό Δικαστήριο στις Βρυξέλλες, ένας πολίτης της Β-Ε συνελήφθη στη Γερμανία στις 20 Ιουνίου 2019 στις 01.48.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι υπό κράτηση στη μονάδα Hale της Γερμανίας, όπου θα παραμείνει μέχρι να ληφθεί απόφαση σχετικά με την έκδοση στις αρμόδιες αρχές του Βασιλείου του Βελγίου.

Σύμφωνα με την Εισαγγελική Αρχή της Δρέσδης, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδίδεται λόγω της υποψίας ότι το εν λόγω πρόσωπο συνδέεται με τις δραστηριότητες της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, η οποία έλαβε χώρα στο «Bataclan».

Ο Regoja πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες από την Εισαγγελική Αρχή της Δρέσδης επεσήμαναν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί κατά του εν λόγω προσώπου, καθώς και δύο άλλων πολιτών της Β-Ε, των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρθηκαν, με την επισήμανση ότι για περισσότερες πληροφορίες δεν θα είναι, προς το παρών, διαθέσιμες στο κοινό, εξαιτίας λόγων που σχετίζονται με την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ένας πολίτης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ονόματι Adis Abaz, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, συνελήφθη σε επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας λόγω της σύνδεσής του με την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015. Ο Abaz συνελήφθη από Βέλγο αστυνομικό πριν από οκτώ ημέρες στη γερμανική πόλη της Δρέσδης και σύντομα θα εκδοθεί στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Abaz συνδέεται με δύο άλλους πολίτες της Β-Ε που είχαν κρατηθεί κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Δρέσδη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αστυνομία βρήκε 17 χειροβομβίδες μετά από μια συνήθη έρευνα του αυτοκινήτου τους, μετά από παράνομη στάθμευση.

Ο εισαγγελέας Jügren Schmidt δήλωσε ότι ο άνδρας ήταν υπό έρευνα στη Γερμανία σε σχέση με τα όπλα που βρέθηκαν και ξεχωριστά από την υποτιθέμενη σύνδεσή του με τους τρομοκράτες του Παρισιού, αλλά η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.

Στη Β-Ε, ο Abaz έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για εγκληματικές πράξεις σχετιζόμενες με ναρκωτικά../Ibna