ΥΠΕΞ Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας: Να επιταχύνει το έργο της η κοινή επιτροπή ιστορικών

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας: Να επιταχύνει το έργο της η κοινή επιτροπή ιστορικών

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Ekaterina Zaharieva και Nikola Dimitrov, θέλουν οι ιστορικοί από τις δύο χώρες που εργάζονται σε μια κοινή επιτροπή να επιταχύνουν το έργο τους και να λάβουν αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους για σημαντικά θέματα κοινής ιστορίας και για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας στις 28 Ιουνίου, αφού οι Zaharieva και ο Dimitrov πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Σόφια στο περιθώριο μιας συνάντησης υπουργών Εξωτερικών για την Οικονομική Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας.

Η Zaharieva συζήτησε για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της κοινής διακυβερνητικής επιτροπής Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας καθώς και για τη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο των προσδοκιών ότι τα Σκόπια και τα Τίρανα θα λάβουν ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Η Βουλγαρία υποστηρίζει τις προσδοκίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά θα παρακολουθεί αυστηρά την εφαρμογή της διμερούς συνθήκης εταιρικής σχέσης, γειτονίας και συνεργασίας σε όλη τη διαδικασία διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν γίνει αισθητά πιο φιλικες, ιδίως με τις επικυρώσεις της συνθήκης καλής γειτονίας από τις τωδύο χώρες.

Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξε ένα εμπόδιο από την κοινή ιστορική επιτροπή για τις απόψεις του επαναστάτη Gotse Delchev (19ος αιώνας). Μέσα από την επίθεση κατά του Delchev , ορισμένοι βούλγαροι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, έστειλαν μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να «κλέψει» την ιστορία της Βουλγαρίας.

(Φωτογραφία της Ekaterina Zaharieva και του Nikola Dimitrov στις 28 Ιουνίου 2019: Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας)