Ολλανδική “απόβαση” στην Αλβανία το 2019 λόγω ΑΠΕ

Ολλανδική “απόβαση” στην Αλβανία το 2019 λόγω ΑΠΕ

Στην πρώτη θέση όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρέθηκε η Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας.

Ειδικότερα, σε επενδύσεις ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου προχώρησε η Ολλανδία.

“Πρωταγωνιστής” μεταξύ των εταιρειών υπήρξε η εταιρεία Statkraft, η οποία αν και νορβηγική, λογίζεται ως ολλανδική επένδυση.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα υδροηλεκτρικά.

Η Statkraft έχει ήδη δρομολογήσει την ανέγερση δύο υδροηλεκτρικών μονάδων επί του ποταμού Devoll.

Η εταιρεία που έρχεται δεύτερη σε επενδύσεις είναι ο όμιλος Shell, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή Shpiragu.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από το 2016, η Ελβετία δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση, η “υποχώρηση” όμως αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline – ΤΑΡ βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και η Ελβετία εμφανιζόταν ως η χώρα από την οποία προήλθαν τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Αλβανία, λόγω της έδρας που διατηρεί η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία επένδυση 1,5 δισ. ευρώ.

Στην σειρά κατάταξης ακολουθούν η Αυστρία, με 25 εκατ. ευρώ και η Τουρκία με 19 εκατ. ευρώ./ibna