Λευκωσία: Αναμένουμε από ΗΕ να τηρήσουν την ίδια θέση για Αμμόχωστο σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ

Λευκωσία: Αναμένουμε από ΗΕ να τηρήσουν την ίδια θέση για Αμμόχωστο σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ

Ο Αναστασιάδης έκρινε αναγκαίο να απευθυνθεί ξανά στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολή του σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου

του Μιχάλη Μιχαήλ

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την ίδια θέση για το θέμα της Αμμοχώστου, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που είναι σαφείς και παραβιάζονται αυτή τη στιγμή κατάφωρα από τις εξαγγελίες που γίνονται στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Επεσήμανε πως η θέση των ΗΕ εδώ και χρόνια, όπως είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες, μετά το 1974, ήταν σαφής ότι ειδικά η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεξηγεί στην επιστολή που έστειλε στις 26 Ιουνίου στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για το θέμα της Αμμοχώστου, πως ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα εντάσσεται σε ένα σχέδιο β’ της Τουρκίας, μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος επαναφέρει επίσης την πρόταση την οποία υπέβαλε πρόσφατα γραπτώς, στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου.

Στις δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, με τις σοβαρές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τις προκλητικές εξαγγελίες στα κατεχόμενα σχετικά με την Αμμόχωστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε αναγκαίο να απευθυνθεί ξανά στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολή του σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον ΓΓ όλες τις εκκλήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, εδώ και χρόνια, για επιστροφή και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στην πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες αγνοεί η Τουρκία», είπε ο κ. Προδρόμου. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος στην επιστολή του αναφέρεται στις εξαγγελίες που γίνονται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου, υποδεικνύει ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως αντίθετες και παραβιάζουν τόσο αρχικά τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977-79, όσο και όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1977 μέχρι το 1992.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει στην επιστολή τις τέσσερις αυτές αποφάσεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει στην περιφραγμένη πόλη, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, να επανεγκατασταθούν οι νόμιμοι κάτοικοί της. Ο Πρόεδρος αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις του ΓΓ σχετικά με τη δράση των ΗΕ, στις οποίες υπογραμμίζεται το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, αλλά και η ευθύνη της Τουρκίας, μέσω της στρατιωτικής κατοχής για την κατάσταση στα Βαρώσια, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος. “Επεξηγεί ο Πρόεδρος ότι αυτός ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα εντάσσεται σε ένα σχέδιο β` της Τουρκίας μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, για το οποίο σχέδιο ο Πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει στον ΓΓ απευθύνοντάς του επιστολή στις 4 Αυγούστου του 2017”, είπε ο κ. Προδρόμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική απάντηση του ΓΓ στις 18 Αυγούστου 2017 με την οποία ο ΓΓ έναντι των πληροφοριών για το σχέδιο β` της Τουρκίας επαναβεβαίωνε ότι η θέση των ΗΕ δεν αλλάζει και είναι πάντα σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως ο Πρόεδρος επαναφέρει με την ευκαιρία την πρόταση, την οποία υπέβαλε πρόσφατα γραπτώς στον Τ/κ ηγέτη ούτως ώστε να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, η οποία προνοεί χρηματοδότηση λειτουργίας της επιτροπής από την ΕΕ αλλά και τεχνικές διευκολύνσεις από τα ΗΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αποστρατικοποίηση της πόλης της Αμμοχώστου.

Αυτή η πρόταση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καλούν για επιστροφή της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, σημείωσε./ibna