Δημοσκόπηση: Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία επιδεινώθηκε τον Ιούνιο του 2019

Δημοσκόπηση: Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία επιδεινώθηκε τον Ιούνιο του 2019

Η τακτική μηνιαία δημοσκόπηση από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας (NSI) διαπίστωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τον Ιούνιο του 2019, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης να υποχωρούν από τις απόψεις στον κλάδο της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Οι δημοσκοπήσεις τον Μάιο και τον Απρίλιο κατέγραψαν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, οι μηνιαίες δημοσκοπήσεις είχαν βρει το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Τον Ιανουάριο, το επιχειρηματικό κλίμα θεωρήθηκε ότι βελτιώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Τον Ιούνιο του 2019, ο συνολικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο, δήλωσε η NSI.

Ο δείκτης στον τομέα της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, αποτέλεσμα των αντιλήψεων των διευθυντών που άλλαξαν τις προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες από “καλύτερα” στο “το ίδιο”.

Στον κατασκευαστικό τομέα, ο δείκτης μειώθηκε κατά 1,8 εκατοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα των ελαφρώς επιδεινούμενων εκτιμήσεων των επιχειρηματιών στις κατασκευές και των προσδοκιών σχετικά με την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων. Οι προβλέψεις τους για την κατασκευαστική δραστηριότητα κατά τους επόμενους 3 μήνες είναι επίσης πιο επιφυλακτικές, δήλωσε η NSI.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ο δείκτης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος από τον Μάιο.

Οι απόψεις των λιανοπωλητών σχετικά με τον όγκο των πωλήσεων και τις παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν με τους προμηθευτές (τόσο από την εγχώρια όσο και από την ξένη αγορά) τους επόμενους τρεις μήνες ήταν αισιόδοξες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τον Ιούνιο, ο σύνθετος δείκτης “επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών” μειώθηκε κατά 2,1 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που σύμφωνα με την NSI οφείλεται στις πιο δυσμενείς εκτιμήσεις και προσδοκίες των διευθυντών σχετικά με την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Η έρευνα έδειξε ότι η ζήτηση για υπηρεσίες θεωρήθηκε ελαφρώς βελτιωμένη, ενώ οι προσδοκίες των διευθυντικών στελεχών για τους επόμενους τρεις μήνες παρέμειναν ευνοϊκές, αν και πιο επιφυλακτικές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε η NSI./ibna